• 0
 ≫ 

Rekord u poslednje dve decenije: 4 miliona Amerikanaca dalo otkaz samo u jednom mesecu

 ≫ 

Mnogi od njih radili su u maloprodajnom sektoru, koji je sada usred velike nestašice radne snage

  • 0
Otkaz, kancelarija, biznis Foto: Shutterstock

U aprilu su slobodna radna mesta u SAD porasla na 20-godišnji maksimum, saopštilo je Odeljenje za rad. Takođe je rečeno da je 4 miliona radnika napustilo posao tog meseca, što je još jedan dvadesetogodišnji rekord.

Davanje otkaza je posebno uzelo maha u maloprodajnom sektoru i u profesionalnim i poslovnim uslugama. Kompanije su krajem aprila oglašavale 9,3 miliona radnih mesta, što je 12% više u odnosu na prethodni mesec, saopštilo je ovo američko odeljenje.

Broj slobodnih radnih mesta najviše je porastao u sektorima smeštaja i usluživanja hrane, koji se otvaraju nakon više od godinu dana ograničenja, uvedenih zbog kovida-19. Slobodna radna mesta pala su u obrazovnim uslugama i rudarstvu i seči drva.

Stopa otvorenih radnih mesta - broja otvorenih radnih mesta kao procenat ukupnih radnih mesta plus slobodnih radnih mesta - bila je do 6%. Odeljenje rada počelo je da vodi evidencije o otvaranju novih radnih mesta 2000. godine.

Preduzeća su poslednjih nedelja prijavila ozbiljan nedostatak radne snage. Američka privredna komora je prošle nedelje opisala nestašicu kao "nacionalnu ekonomsku krizu", koja predstavlja neposrednu opasnost za krhki oporavak Sjedinjenih Država.

Nestašica je mnogim radnicima dala samopouzdanje da napuste posao. Biznis Insajder je nedavno razgovarao sa nekim radnicima koji su, kako kažu, "besni dali otkaz", u potrazi za boljom platom i uslovima rada. Pandemija je ohrabrila mnoge ljude da preispitaju šta žele od svog rada.

Cene Uber-a i Lyft-a porasle su za čak 40% u aprilu, u odnosu na isto vreme prošle godine, otkrila je istraživačka firma, a sve zahvaljujući nedostatku vozača. U istraživanju koje je u maju sproveo "National Community Pharmacists Association", navodi se kako su četiri od pet lokalnih apoteka rekle da se bore da pronađu dovoljno ljudi ne mestima isporuke recepata i vođenja kase.

Video: Ovako se u 2 klika prijavljuje za 3000 dinara od vakcine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>