• 2

Ovo je zemlja u kojoj se ekonomija razvija najbrže na svetu: Imaju 4 razloga za to

U Svetskoj banci su prognozirali da će ekonomski rast Bangladeša ove godine biti osam odsto

  • 2
Bangladeš

Foto: Pixabay / Bangladeš

Ekonomija Bangladeša je među onima koje se razvijaju najbrže na svetu.

Prema podacima Svetske banke (WB), u ovoj zemlji sa 163 miliona stanovnika je od 2010. iz siromaštva izašlo njih osam miliona. U poslednjih deset godina prihod po stanovniku se utrostručio.

U Svetskom ekonomskom forumu su izdvojili četiri razloga koja smatraju ključnim za ubrzani ekonomski razvoj Bangladeša.

Kao prvi razlog su naveli to da ima tekstilnu industriju koja je druga po veličini u svetu. Kineska tekstilna industrija je najveća na svetu. Izvoz tekstilnih proizvoda iz Bangladeša godišnje raste za 16 odsto.

Drugi razlog jeste taj što ima veliku i mladu radnu snagu. Bangladeš je po broju stanovnika osmi na svetu. Polovina od ukupnog broja njegovih stanovnika ima manje od 25 godina. Njegova mlada radna snaga se lako prilagođava novim tehnologijama.

Treći razlog zašto se njegova ekonomija brzo razvija jeste taj što ima rastuću digitalnu moć. Naime, ova zemlja ima 600.000 radnika koji rade kao freelanceri u IT industriji. To je najveći broj IT frilensera na svetu. Time se olakšava digitalizacija u različitim društvenim sferama.

Četvrti razlog jeste taj što uveliko radi na diverzifikaciji ekonomije. To podrazumeva gradnju velikog tehnološkog parka u Daki i plan gradnje 100 specijalnih ekonomskih zona kojima žele da privuku atraktivne investicije.

U Svetskoj banci su prognozirali da će ekonomski rast Bangladeša ove godine biti osam odsto. Očekuje se da će u narednih 20 godina biti svrstavan među razvijene države sveta.

Međutim, da bi uspeo u tome, mora da prevaziđe mnoge izazove. U Međunarodnom monetarnom fondu su ukazali na to da su klimatske promene izazov broj jedan – jedna trećina stanovništva Bangladeša je u riziku da bude raseljena zbog rasta nivoa mora.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari