• 0

Devizne rezerve u maju 14,18 mlrd evra, veće za 184 miliona

Na povećanje deviznih rezervi u maju dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora

  • 0
Novac evri

Traženje investitora! Na nekoj od brojih platformi za grupno finansiranja, pronađite veliki broj manjih investitora, ljudi koji su spremni da vam pomognu u ostvarivanju ideje. Foto: Shutterstock

Novac

Foto: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su 14,18 milijardi evra na kraju maja 2021, što je za 184,1 miliona više nego u aprilu.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja su iznosile 11,70 milijardi evra, i veće su za 108 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Iz centralne banke ističu da su neto prilivi u devizne rezerve tokom maja, po osnovu neto kupovine deviza na domaćem deviznom tržištu od 45 miliona evra, kao i donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 173 miliona evra), bili više nego dovoljni da pokriju neto odlive po osnovu dospeća deviznih svopova (86 miliona evra), kao i devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka, neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti i drugim osnovima (ukupno 51,4 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u maju dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 103,5 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 462,4 miliona evra i bio je za 156,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,60 milijardi evra.

U maju, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto kupila 45 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala pet miliona evra, navodi se u saopštenju.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>