• 0

Devizne rezerve u maju 14,18 mlrd evra, veće za 184 miliona

, Telegraf Biznis

Na povećanje deviznih rezervi u maju dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora

  • 0
Novac

Foto: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su 14,18 milijardi evra na kraju maja 2021, što je za 184,1 miliona više nego u aprilu.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja su iznosile 11,70 milijardi evra, i veće su za 108 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Iz centralne banke ističu da su neto prilivi u devizne rezerve tokom maja, po osnovu neto kupovine deviza na domaćem deviznom tržištu od 45 miliona evra, kao i donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 173 miliona evra), bili više nego dovoljni da pokriju neto odlive po osnovu dospeća deviznih svopova (86 miliona evra), kao i devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka, neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti i drugim osnovima (ukupno 51,4 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u maju dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 103,5 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 462,4 miliona evra i bio je za 156,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,60 milijardi evra.

U maju, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto kupila 45 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala pet miliona evra, navodi se u saopštenju.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke