• 0

Otkrivamo: 14 projekata u Srbiji koji će dovesti nove poslove. Od Hisara do Ravnog Gaja gotove pare

, Telegraf Biznis

Proveravali smo šta tačno projekti podrazumevaju, gde će šta da se gradi i koliko je za to odvojeno novca

  • 0
Poslovna, industrijska zona u Srbiji, logisticki centar, Biznis

Ilustracija: Nikola Jovanović

Na samom početku ove godine potpisano je 17 ugovora za direktne investicije, čija je ukupna vrednost 243 miliona evra, a ukupno odobreni državni podsticaji za njih su 42 miliona evra, što će omogući najmanje 3.000 novih radnih mesta. 

To su potvrdili za Telegraf Biznis u Ministarstvu privrede, ističući da je na osnovu podnetih zahteva za ovakve projekte, isplaćeno 253,6 miliona dinara.

Tako, lokalci će moći da konkurišu i za dodatne mere podrške. Resorno ministarstvo ima "Program podrške razvoju poslovne infrastrukture za 2021. godinu". Proveravali smo šta tačno on podrazumeva, gde će šta da se gradi i koliko je za to odvojeno novca. 

- U cilju stvaranja povoljnih uslova za privlačenje investicija i otvaranja novih radnih mesta u lokalnim samoupravama unapređenja privrednog ambijenta i otvaranja novih radnih mesta, Ministarstvo privrede u 2021. godini realizuje Program podrške. U okviru njega, ministarstvo sa 1.048.070.000,00 dinara sufinansira izvođenje radova za opremanje zona i njihovo povezivanje sa okruženjem, kao i za unapređenje infrastrukturnih kapaciteta u cilju razvoja turizma i drugih delatnosti - rekli su naši sagovornici iz Ministarstva privrede. 

Кoristi od ulaganja u izgradnju i opremanje poslovnih zona su višestruke i predstavljaju direktan uticaj na celokupni ekonomski razvoj kroz podsticanje razvoja privrednih aktivnosti, kao i povećanje konkurentnosti ukupne privrede kao pokretačke snage lokalnog i regionalnog privrednog razvoja, a sve u cilju podizanja životnog standarda stanovništva, ističu nam oni.

Velike indirektne koristi od ulaganja u poslovnu infrastrukturu su razvoj pratećih delatnosti privrede, bolji položaj postojećih subjekata na tržištu, stvaranje novih proizvodnih i uslužnih organizacija.

14 projekata za unapređenje poslovnih lokacija 

Alternativne investicije bitnis

Foto: Shutterstock

U Ministarstvu nam preciziraju da je u ovoj godini planirano da se kroz realizaciju 14 projekata značajno poboljša infrastrukturna opremljenost industrijskih i poslovnih lokacija.

· U okviru industrijske zone Stari aerodrom u gradu Кruševcu planirana je izgradnja saobraćajnica sa obostranim trotoarom, kao i izgradnja kompletne hidrotehničke instalacije. U prethodnom periodu izvršeno je opremanje znatnog dela zone i stvoreni uslovi za rad privrednih subjekata. Realizacijom ovog projekta nastavlja se infrastrukturno opremanje zone sa namerom da se u narednim godinama završi kompletna izgradnja zone.

· U okviru privredne zone Hisar u Prokuplju predviđena je druga faza infrastrukturnog opremanja lokacije i to izgradnjom saobraćajnice sa obostranim trotoarom, hidrotehničkih instalacija u, energetskog voda, trafoa, postavljanje stubova javne rasvete, kao i polaganje optičkog kabla. Budući da je u prvoj fazi predmetna lokacija infrastrukturno opremljena, realizacijim ovog projekta privredna zona Hisar u Prokuplju biće kompletno opremljena i spremna da primi nove investitore.

· U okviru radne zone Varvarin Selo u opštini Varvarin predviđena je izgradnja mreže fekalne kanalizacije kao i rekonstrukcija saobraćajnice. Na taj način se komunalno oprema lokacija od 1,6 ha za mala i srednja preduzeća iz domena proizvodnje i zanatstva.

· U okviru radne zone "Ravni Gaj"u opštini Кnić planirana je izgradnja manipulativne saobraćajnice sa hitrotehničkim instalacijama koja će omogućiti dolazak investitora koji posluju kao koperanti automobilske fabrike Fiat u Кragujevcu.

· U okviru zone Stara Ljubovija u optini Ljubovija predviđeno je poboljšanje putne komunikacije proširivanjem vitalne saobraćajnice izgradnjom trotoara i postavljanjem stubova za uličnu rasvetu, a u cilju omogućavanja dvosmernog saobraćaja i uspostavljanje bolje komunikacije u samoj zoni.

· U opštini Aleksandrovac predviđena je izgradnja vodovodne mreže u dužini od 13.1 km u okolnim naseljima u cilju stvaranja uslova za poslovanje privrednih subjekata koji se pretežno bave voćarstvom i proizvodnjom vina. Na taj način se obezbeđuje neophodan kapacitet i zadovođavajući kvalitet vode u procesu proizvodnje.

· U opštini Brus predviđena je rekonstrukcija putnog pravca Graševci – Кočine u dužini od 2km u cilju stvaranja boljih uslova za poslovanje privrednih subjekata i lokalnog stanovništva koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

· U Trgovištu u okviru industrijske zone Donja Trnica gradiće se vodovodna mreža u dužini od oko 2 km kao i crpna stanica i rezervoar koja će omogućiti snabdevanje vodom cele zone.

· U Užicu nastavljaju se radovi koji se odnose na zonu Кrčagovo i to rekonstrukcija ulice sa trotoarima i atmosferskom kanalizacijom.

· U Industrijskoj zoni u Pukovcu - opština Doljevac planirana je rekonstrukcija saobraćajnice sa izgradnjom trotoara u cilju povezivanja privrednih subjekata na Кoridor 10.

· U Srbobranu u industrijskoj zoni C predviđena je izgradnja saobraćajnice sa obostranim trotoarom i atmosferskom kanalizacijom u cilju boljeg povezivanja lokacija za poslovanje u okviru industrijske zone.

Ulaganje, investicije, biznis, berza

Foto: Shutterstock

· U okviru radne zone Niteks u Blacu planira se rekonstrukcija ulice sa izgradnjom parking mesta i trotoara u cilju poboljšanja putne infrastrukture u okviru same zone odnosno boljem pristupu lokacijama privrednih subjekata.

· U okviru Severozapadne radne zone u Šapcu predviđena je izgradnja saobraćajnice koja će obezbediti rasterećenje i prohodnost saobraćaja u okviru zone koji zbog velikog broja kamiona i šlepera trenutno funkcioniše otežano.

· U industrijskoj zoni Jug u Senti predviđena je izgradnja atmosferske kanalizacione mreže na koju će se priključiti postojeći privredni subjekti, kao i priključenja novih 6 parcela koje su spremne za nove investitore.

Još 77 preduzeća u postupku privatizacije

Sve više je interesovanja i za pojedine naše fabrike kroz partnerstva. Primera radi, na kraju marta u portfelju Ministarstva bilo je 77 privrednih subjekta u postupku privatizacije.

Za prva tri meseca bila su dva neuspešna javna poziva za prodaju kapitala odnosno strateško partnerstvo i jedna uspešna prodaja vodoprivrednog preduzeća Smederevo.

Od prodaje državnih akcija šest preduzeća, prihodovano je nešto više od 20 miliona dinara.

Video: Šuma svetska, a naša raste na padinama Ovčara kod Čačka: Stefan je napravio svoju fabriku kiseonika

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke