• 0
 ≫ 

Kina se više ne pominje stidljivo: Oštriji stav prema nefer niskim cenama robe

 ≫ 

Partneri mogu da uvedu dodatnu carinu na uvezenu robu

  • 0
biznis, trgovina, potrošnja, platforma

Foto: Shutterstock

Lideri G7 postigli su konsenzus o potrebi da se zajednički nastupi prema "nepravedno niskim cenama izvozne robe iz Kine", kao i prema "zloupotrebi ljudskih prava", rekao je visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

"Rekao bih da je bilo jednoglasnosti u pogledu spremnosti da se ukaže na zloupotrebu ljudskih prava i kršenja osnovnih sloboda", kazao je neimenovani zvaničnik.

On je dodao da postoji posvećenost da se preuzme akcija kao odgovor na "ono što se jasno vidi".

Američki diplomata je dodao da se G7 mnogo promenio u odnosu na period od pre tri godine, kada u završnom izveštaju sa Samita nije bilo pominjanja Kine.

Rojters piše da prema pravnoj strukturi Svetske trgovinske organizacije, status Kine kao "netržišne ekonomije" dozvoljava njenim trgovinskim partnerima, uključujući i SAD, da koriste poseban radni okvir kojim se određuje da li Kina izvozi robu po nefer niskim cenama i, ukoliko se to utvrdi tačnim, partneri mogu da uvedu dodatnu carinu na uvezenu robu.

Video: Bajden, Merkel i Makron na sastanku lidera G7

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>