• 2

Ko putuje na Kubu, može da zaboravi na američki dolar: Zelene novčanice neće biti prihvaćene

Više od 20 banaka u svetu prestalo je da obrađuje dolarske transakcije iz Kube prema inostranstvu

  • 2
zastava kube i dolar

Foto: Shutterstock

Kuba je poručila turistima da sa sobom ne nose dolare kad dolaze na ovo karipsko ostrvo, jer američka valuta neko vreme neće biti prihvatana u toj zemlji, prema rečima Fransiska Majobre Lensea, prvog potpredsednika kubanske centralne banke.

RT prenosi da će ljudi koji budu posećivali Kubu u ovom periodu, morati da u novčaniku nose neku drugu valutu. Dodaje se i da će turistima biti dozvoljeno da koriste platne kartice, kao i da podižu keš u drugim valutama.

Kubanska vlada je, inače, ranije prošle nedelje najavila da će "banke u toj zemlji privremeno obustaviti prihvatanje gotovine u dolarima". Kao razlog za to Havana navodi oštre američke sankcije.

One sprečavaju Kubu da koristi zelenu novčanicu za plaćanja u inostranstvu. Obe mere stupaju na snagu 21. juna, a njihovo trajanje zavisiće od ukidanja američkih sankcija, navedeno je tada u saopštenju centralne banke.

Više od 20 banaka u svetu prestalo je da obrađuje dolarske transakcije iz Kube prema inostranstvu, otkako je bivši američki predsednik Donald Tramp proširio postojeće sankcije prema toj zemlji.

Prema aktuelnim informacijama, državljani Srbije mogu da uđu u R. Kubu. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kubu, na svim međunarodnim aerodromima putnici se dodatno podvrgavaju PCR testu (cena testa 35 evra).

Sledi obavezana izolacija u, za to predviđenim hotelima, do dobijanja negativnog rezultata testa (5-7 dana).

Video: Ovako se u 2 klika prijavljuje za 3000 dinara od vakcine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    13. jun 2021 | 15:35

    AMERICKI EMBARGO PROTIV KUBE KOJI TRAJE VEC SKORO 6 DECENIJA JE GENOCID NAD KUBANCIMA I SRAMOTA SLOBODNOG SVETA!!!

  • Vuk

    13. jun 2021 | 16:20

    Sada američki zlotvori ne sprovode genocid, ko god uđe sa američke teritorije ja bi hapsio!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>