• 0

Hakerski napad na partnera VW grupe: Ukradeni podaci više od tri miliona ljudi

VW je saopštio da je već kontaktirao oko 90 hiljada klijenata kojima su ukradeni najosjetljiviji podaci i ponudio im besplatnu pomoć u zaštiti

  • 0
hakeri

Foto: Pixabay.com

Više od tri miliona ljudi u SAD-u i nekoliko desetina hiljada kupaca u Kanadi postali su žrtve krađe podataka koju su sproveli hakeri kompromitirajući sistem jednog spoljnog partnera Folksvagen grupe (VW).

Folksvagen grupa je potvrdila ovoga vikenda da je njihova podružnica u SAD-u, koja je prikupljala podatke klijenta za potrebe marketinga i onlajn prodaje, bila žrtva hakerskog napada, pri čemu su anonimni hakeri ukrali iz njenog sistema podatke više od 3,3 miliona ljudi, preneo je Rojters.

Reč je o podacima koji uključuju imena, telefonske brojeve, imejl i adrese stanovanja, a u određenom broju slučajeva i VIN brojeve njihovih automobila, kao i brojeve vozačkih dozvola i brojeve socijalnog osiguranja, što su u SAD-u pogotovo osetljivi podaci.

Ukradeni podaci se odnose na kupce Folksvagenovih i Audijevih vozila, kao i one koji su kontaktirali ove kompanije interesujući se za moguću kupovinu vozila.

VW je saopštio da je već kontaktirao oko 90 hiljada klijenata kojima su ukradeni najosjetljiviji podaci i ponudio im besplatnu pomoć u zaštiti.

Krađa se dogodila u periodu između avgusta 2019. i maja 2021. godine, a osim u SAD-u, kompromitovano je i nekoliko desetina hiljada klijenata iz Kanade.

Iz Folksvagena nisu objavili o kojem se dobavljaču radi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>