• 17

Na putu do Jadrana popili smo "dojč": Da li znate zašto Crnogorci imaju ovaj čuveni napitak?

Kafa na stotinu načina ali samo je jedan dojč, rekli bi u Crnoj Gori

  • 17
Espreso račun

Foto: Pixabay, Telegraf.rs

Letnja turistička sezona u Crnoj Gori je počela, istina stidljivo, ali se na plažama već baškare turisti, mahom iz Srbije i kontinentalnih gradova Crne Gore. Oni koji se upute iz Srbije na more ovih dana, mogu da biraju gde će da pune rezervoar.

Ako biste da poredite - pun rezervoar "evro dizela" od 45 litara u Srbiji košta 7.100 dinara, dok je u Crnoj Gori za tu količinu goriva potrebno manje od 50 evra (48).

Usput, možete da svratite na jedan "dojč", kao što smo i mi. U Podgorici će vam reći da je to više od kafe. I nije fora u hemijskoj formuli, ali bi recept trebalo upamtiti.

Najkraće objašnjeno, dojč je produžena espreso kafa sa toplim mlekom. Ime je dobila zbog jedne marke "dojče mark", koliko je koštala ranije kafa a nemačka marka je svojevremeno bila popularna na ovim prostorima.

Sam termin "dojč" tako je nastao u urbanim ulicama Podgorice. Naime, reč "dojč" je počela da se koristi u hotelu Crna Gora i u nekim starim, legendarnim lokalima kao što je Pikadili. Danas, jedna takva kafa košta 1, 30 evra.

Račun

Foto: Telegraf.rs

Gotovo da nema Podgoričanina kog konobari iz okruženja nisu gledali u čudu kada je tražio "dojč“, mada je vremenom i krug poznavalaca te porudžbine postao  širi. Danas i na obalama Jadrana svi razumeju kada umesto produžene kafe tražite "dojč".

Ispijanje dojča je postalo nekima ritual, a poznato je da je kafa druga najcenjenija roba na svetu, odmah posle nafte. 

Mnogima omiljeni napitak vremenom je "evoluirao", na razne načine: samo zrno je kvalitetnije, više je vrsta kafe, više kafeterija i bogatija je ponuda u objektima.

 

Državljanima Srbije nije postavljen nikakav uslov prilikom prelaska granice u smislu PCR testiranja ili dokaza o preležanom kovidu-19 ili potvrdi o vakcinaciji protiv korona virusa, što će zasigurno biti plus crnogorskim turističkim vlastima da dodatno privuku turiste iz Srbije.

Na početku sezone cene su, kako su i obećali turistički zvaničnici Crne Gore, pristojne i prilagođene prosečno platežnom turisti.

Video: Telegraf anketa: Evo gde će Beograđani provesti odmor ovog leta

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Discovery

    14. jun 2021 | 12:43

    Izmislili toplu vodu.

  • Dusan

    14. jun 2021 | 16:18

    Koliko ljubomornih komentara,ko vas tera da idete u CG,iskreno mislim da ni oni ne zele takve kao goste,sedite kuci,uzivajte u mrznji i gledajte tudja posla,pametni ce uzivati sa nasom bracom Crnogorcima😉

  • Ce

    14. jun 2021 | 12:53

    Hvala idem na lepom plavom Dunavu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>