• 0

Konačno: Industrijska proizvodnja EU porasla 0,5%, u evrozoni 0,8%

U odnosu na april prošle godine, rast industrije su registrovale sve zemlje 27-članog bloka

  • 0
industrija

Foto: Pixabay

Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji je porasla u aprilu 2021, prema sezonski prilagođenim podacima, za 0,5 posto u odnosu na mart, a u evrozoni za 0,8 procenata, objavio je preliminarne procene Zavod EU za statistiku, Evrostat.

U martu ove godine, rast industrije u EU je iznosio 0,8 odsto, dok je proizvodnja u monetarnom bloku bila veća za 0,4 posto.

Na godišnjem nivou, aprilska industrijska proizvodnja u Uniji je porasla za 38,7 procenata, a u zoni evra za 39,3 odsto, objavljeno je na veb sajtu Evrostata.

Od zemalja članica EU, za koje su dostupni podaci, najveći mesečni porast industrijske proizvodnje u aprilu imale su Belgija (7,4%), Malta (5,6%) i Estonija (4,4%), dok su najveći pad zabeležile Danska (-3,8%), Mađarska (-3,2%) i Litvanija (-2,4%).

U odnosu na april prošle godine, rast industrije su registrovale sve zemlje 27-članog bloka, a najveći je ostvaren u Italiji (79,5%), Slovačkoj (69,1%) i Rumuniji (64,5%).

Hrvatski mediji izveštavaju da je industrijska proizvodnja u ovoj zemlji prvi put pala u aprilu u poslednjih šest meseci, i to za 2,1 posto u odnosu na mart, te da je reč o prvom padu u poslednjih šest meseci.

Dodaju takođe da se, kada je reč o rastu industrije na godišnjem nivou, Hrvatska nalazi među tri zemlje s najnižim dvocifrenim stopama rasta proizvodnje u aprilu, sa iznosom od 17,3 procenta.

Industrijska proizvodnja u Estoniji je u odnosu na april 2020. zabeležila porast od 16,8 odsto, a na Malti od 17,5 posto.

Video: Atina pokazala u kakav luksuz je nju i Niku odveo Tošić: Pogled je vredan paprene cene

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke