• 66

I jutros smo platili Titov dug: Legla nam je rata od 20 miliona evra

Rata podrazumeva i kamatu od čak 4 miliona evra

  • 66
Kanadski dolar se spustio prema američkoj valuti na 10-dnevni minimum

Foto: Shutterstock

Rano jutros Srbiji je stigla na red naplata da iz budžeta izdvoji oko 20 miliona evra. Reč je, o kako saznajemo, kreditu koji je Srbija uzela od Svetske banke. Njega je naša zemlja, uzela u vreme bivše SFRJ.

Rok dospeća za ovaj konsolidovani zajam je bio 15. jun, a u okviru tekuće rate 4,2 miliona evra ide na kamatu dok je glavnica 17,87 miliona evra.

Srbija će tokom ove godine platiti ukupno 241,8 miliona evra za kredite uzete još u vreme bivše Jugoslavije. Dugove SFRJ vraćaćemo Pariskom klubu, Svetskoj banci, ali i Kuvajtu.

Ove informacije potvrđene su za naš portal i iz Narodne banke Srbije iz koje su nam naveli da će se u periodu od 2020. do 2024. godine, godišnje otplaćivati oko 213 miliona evra, dok će se od 2025. godine godišnje otplaćivati oko 86 miliona evra.

Prema Pariskom klubu poverilaca, po planu otplate, obaveze dospevaju do 2041. godine, prema Svetskoj banci do 2031. godine, dok prema Кuvajtu obaveze dospevaju do 2034. godine

Sve te zajmove, uzimali su premijeri Josipa Broza Tita od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pinokio

    Daj nam boze da nam i djeca ili unuci za 30 ili 40 g vracaju dug drzave od 20 mil a ne milijarde koliko su se sada ovi demokrate na vlast zaduzili,, dug bivse drzave je nista u odnosu koliko su se sada bivse republike zaduzile,, jedna Slovenija je duzna 15 puta vise nego sto je bio čitav dug bivse nam drzave,,

  • Bane

    I Tito je 25 godina posle rata vracao kraljeve dugove. Neko ce u buducnosti vracati sada uzete kredite.

  • JEVTO

    Dobro je da se informiše javnost o nasledjenim dugovima SFRJ. Ne znam zašto to nazivate Titovim dugovima. Predpostavljam da je to dobronamerno. Dobro bi bilo da mu je postitovska vlast i do kolena. Ja pamtim to vreme i divim mu se kao ogromna većina moje generacije, i dosta mladjih generacija od moje. Znamo mi šta je "savremeni svet" i korumpirana posttitovska vlast uradila od ove zemlje. Pljačke, ratovi, rasturanje zemlje, zlo i beda, to su post rezultati posttitove vlasti. Aktuelna vlast zaista čini koliko može da se tome stane u kraj, ali neizvodjenjem pred sud pravde onih kopji su to učinili, postaće njihovi saučesnici.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke