• 0

Ovo su grane privrede koje su profitirale tokom korona krize: Veliko istraživanje CompanyWall-a

Ukupan dobitak privrednih društava u prošloj godini veći je za 20,7 odsto u odnosu na 2019. godinu

  • 0
CompanyWall

Foto: CompanyWall

Koji su to sektori u prošloj godini generisali najveće prihode, kao i kakva je njihova profitabilnost, istraživali su analitičari portala Biznis.rs na uzorku od 1.000 kompanija sa najvećim prihodima u Srbiji, a čiji su finansijski izveštaji predati Agenciji za privredne registre (APR). Podatke za ovu analizu obezbedila je regionalna bonitetna kuća CompanyWall.

Ukupan dobitak privrednih društava u prošloj godini veći je za 20,7 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je broj zaposlenih povećan za 43.592 radnika. Pokazalo se da su se pandemijskim, vanrednim uslovima poslovanja u najvećoj meri prilagodili veliki sistemi u oblastima koji su ključni za život i rad. Ipak, u nekim sektorima, profit su uspele da postignu sve firme, nezavisno od oblika organizovanja i veličine.

- Sektor koji je u 2020. godini generisao najviše prihoda jeste nespecijalizovana trgovina na veliko. Od 1.000 najvećih kompanija u Srbiji, predstavnici ovog sektora imali su prihode od 71 milijardu dinara, odnosno 5,63 procenta ukupnih prihoda najvećih 1.000 u prošloj godini. U prošloj godini se, po prihodima, veoma istakao i sektor trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima. Firme specijalizovane za ovu delatnost generisale su prihode od gotovo 52 milijarde dinara, odnosno 4,09 odsto ukupnih prihoda 1.000 najvećih kompanija u 2020. godini - objasnili su analitičari.

CompanyWall

Foto: CompanyWall

Kako je pojedinačno svaka firma poslovala u Srbiji i regionu u poslednjih godinu dana, jasno će pokazati presek godišnjih izveštaja koji će uskoro objaviti bonitetna kuća CompanyWall. Takođe, kako je najavljeno, privrednicima će i dalje biti omogućen besplatan pristup finansijskom asistentu CompanyWall Business uz pomoć koga poslovni subjekti mogu da unaprede svoje poslovanje.

- U skladu sa situacijom i posledicama koje trpi tržište zbog korona krize koja je pogodila ceo svet, CompanyWall je svojim klijentima, kao i drugim privrednim subjektima, omogućio u više navrata besplatno korišćenje baze podataka o bonitetu svih pravnih subjekata u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Ovaj potez samo je učvrstio našu poziciju na tržištu i umnogome pomogao okrnjene ekonomije zemalja regiona usled pandemije - izjavila je za Biznis.rs direktorica bonitetne kuće CompanyWall, Maja Kljun.

Kako analitičari napominju, kada je reč o celokupnoj slici koja je trenutno dostupna, nikako ne treba izostaviti sektor komunikacija, jer je u toku zaključavanja gradova i povećane prakse rada od kuće došlo do značajne promene u ponašanju ljudi, te su se u mnogo većoj meri okrenuli televizorima, kompjuterima, internetu i slično, što je pozitivno uticalo na industriju u celini.

CompanyWall

Foto: CompanyWall

- Kao jednog od dobitnika u prošloj godini treba pomenuti i građevinski sektor, odnosno sektor izgradnje stambenih i nestambenih zgrada. Ovo je peti sektor po prihodnim ostvarenjima, sa odličnim profitnim ostvarenjima, odnosno neto profitnom maržom od 9,32 procenta. Analiza samo dokazuje ono što je u svakodnevnom životu vidljivo – građevinska industrija doživljava "bum" - ističu analitičari.

Da podsetimo, finansijski asistent, platforma CompanyWall Business omogućava poslovnim subjektima da donose brze i sigurne poslovne odluke pri izboru poslovnog partnera, ali i analiza konkurencije i procena rizika. Podaci o bonitetu i bonitetne ocene neophodan su ekonomski instrument, koji se koristi u savremenom poslovnom svetu kao verodostojna rejting pozicija poslovanja kompanije. Ti podaci predstavljaju podršku u postupku finansijske analize svakog privrednog subjekta.

Evaluaciju boniteta radi tim ekonomskih stručnjaka na osnovu zvaničnih podataka koji su dostupni zahvaljujući saradnji koju CompanyWall business godinama ima sa Agencijom za privredne registre (APR). Sertfikat bonitetne izvrsnosti naše kompanije validno je uverenje koje se dodeljuje firmama koje zadovoljavaju stroge ekonomske i finansijske kriterijume. Bonitetna ocena, koju izračunavamo na osnovu jasne metodologije i analize finansijskog izveštaja, zapravo je pisano svedočanstvo o poziciji na tržištu - naglasila je Kljun.

Bonitetne ocene privrednih subjekata razvrstane su u bonitetne razrede, od najvišeg AAA - do najnižeg CCC. Kao skup standardizovanih podataka one obuhvataju celokupno poslovanje privrednog subjekta, i u širem smislu predstavljaju mišljenje stručnjaka o ekonomskoj pouzdanosti privrednika. Kako saznajemo, bonitetna kuća CompanyWall jedini je vlasnik licence pouzdane klasifikacije najviših bonitetnih ocena: AAA, AA+ i A+.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>