• 0

Pre 22 godine kladio se na nepouzdani startap: To je danas Alibaba. U šta Tam ulaže ovaj put?

Tamove investicije uključuju i AsiaInfo Holdings, koja je izgradila prvu nacionalnu širokopojasnu mrežu u Kini

  • 0
Alilbaba, Hangdžou, centrala Hangzhou, China

Foto: Milena Đorđević

Godine 1999. Benson Tam je odlučio da pomogne svom prijatelju Džozefu Tsaiju i organizovao je investiciju od 500.000 dolara za, tada još uvek, "neprovereni startap".

Alibaba Group je osnovana 4. aprila iste godine. Možda manje poznat od Džeka Maa, ali Tsai je suosnivač ovog diva iz oblasti e-trgovine, na kojeg se Tam "kladio" pre 22 godine.

Tada niko to nije mogao da pretpostavi, a Alibaba je izrasla u revolucionarnog diva kada govorimo o prodaji i kupovini preko interneta u Kini. Oko 15 15 godina kasnije debitovala je najvećom svetskom početnom javnom ponudom, donoseći Tamu i njegovim partnerima 200 puta veći povraćaj.

Za razliku od svoje odlučne opklade na Alibabu, Tam je proveo veći deo protekle decenije proučavajući i planirajući ono za šta veruje da će biti revolucionarni trend novog veka. Sada se njegova Venturous Group priprema da zakorači u centar pažnje, prikupljajući 131 milion dolara za pomoć u finansiranju takozvanog kineskog plana Nove infrastrukture (New Infrastructure plan).

To je vizija vredna više biliona dolara, koja treba da postavi temelje budućnosti zemlje gradeći sve, od inteligentnih gradova do širenja ultra brze mreže. Aktuelni plan je svakako znatno dugoročnija opklada od "rakete" kakva je bio Alibaba, ali Tam veruje da bi dobitak mogao biti sličan - ako pravilno odigra svoje karte.

- Razmislite pre nego što počnete da ciljate, pre nego što pucate - rekao je metodični 57-godišnjak, dodajući da je pročitao 400 knjiga i testirao vode uz nekoliko ličnih ulaganja, tokom sedam godina pre nego što je pokrenuo svoj novi poduhvat.

Tam’s Venturous je proizvod karijere duge tri decenije, tokom koje je Tam podržavao druge internet divove i pomogao pionirskim ulaganjima i privatnom kapitalu u svetskoj ekonomiji broj dva. Njegov put u svet finansija započeo je 1989. godine, kada je radio kao investicioni bankar u S.G. Warburg & Co. u Londonu.

Tamove investicije uključuju i AsiaInfo Holdings, koja je izgradila prvu nacionalnu širokopojasnu mrežu u Kini.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>