• 11

U radu od kuće nema naknade za prevoz i toplog obroka, a radi se duže: Može li zakon to da promeni?

Poslodavci su kroz rad od kuće ostvarili velike uštede

 • 11
Digitalna tranformacija

Foto: Freepik

- U Savezu samostalnih sindikata Srbije očekuju da će krajem godine, prilikom razgovora o izmenama Zakona o radu, biti rešen problem rada na daljinu, jer zaposleni koji rade onlajn sada nisu zaštićeni na odgovarajući način - kaže sekretar Veća S S S S, Zoran Mihajlović.

- Rad od kuće je institut koji je u naše zakonodavstvo unet sa Zapada još 2014. godine, ali je tada zamišljen sasvim drugačije, kao mogućnost da mladi bračni parovi koji stvaraju porodicu budu više sa decom i da se tako utiče na natalitet. Međutim, pojavom pandemije to je dobilo sasvim drugi karakter - rekao je Mihajlović.

Dodaje i kako su poslodavci, rešavajući problem širenja virusa kovid-19 - tako što su slali ljude da rade od kuće - zapravo ostvarili velike uštede.

- Imamo informacije da su pojedine firme napuštale zakupe u poslovnim centrima i prešle na rad na daljinu, čime su uštedele veliki novac za zakup, kao i za energente. Ti troškovi su prešli na zaposlene koji rade od kuće - rekao je Mihajlović i napomenuo da poslodavci svojim zaposlenima nisu kompenzovali te troškove, jer "naše zakonodavstvo nije pratilo trendove u poslednjih godinu i po dana, pa ti radnici nisu ni na koji način zaštićeni".

- Oni su u početku smatrali da im je olakšan posao, ali sada ne dobijaju naknadu za prevoz i topli obrok, a pitanje je i na koji način poslodavac posmatra njihovo radno vreme i da li će ga uopšte imati, jer svakom poslodavcu može da se učini da nisu radili osam sati i da ih pozove da nešto urade popodne i uveče kada treba da odmaraju - ocenio je sekretar Veća S S S S.

On je istakao da će, ukoliko u budućnosti radnici na daljinu ne budu zakonom zaštićeni, biti još više zloupotreba nego što ih sada ima.

- Kada radnici nisu dovoljno plaćeni, ni država neće imati koliko treba, jer neće biti uplaćeni odgovarajući porezi i doprinosi. Zato mislim da je krajnje vreme da država stavi takav rad u zakonske okvire kako poslodavci to ne bi zloupotrebljavali i kako bi radnici bili zaštićeni - rekao je Mihajlović.

Zaključio je da će S S S S tražiti da se to reguliše zakonom i dodao da će se o toj temi raspravljati krajem godine, kada budu formirane radne grupe za izmenu Zakona o radu.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jasna

  Ja radim od kuce od prosle godine od marta... dobijam i topli obrok i prevoz i dobili smo i regrese kao i za 8.mart novac, a ne radim u drzavnoj firmi.

  3
  1

  Podelite komentar

 • Хрвоје

  Искрено, топли оброк и превоз нису потребни. Радиш од куће. Ако ти што траже превоз а раде од куће онда треба да се буне и они што за превоз добијају или ништа или неку смешну суму а троше бар три или четири црвене на превоз. Још шта ће ти топли оброк једеш код куће, замисли ове што ем иду на посао и не добијају ништа. А раде по 10 и више сата а морају нешто појести а немају своју кухињу већ морају да си понесу или да си купе. Зато, људи. Молим Вас, не тражите оно што Вам не припада. Увек има горих ситуација где можете и Ви упасти.

  3
  2

  Podelite komentar

 • Đ

  U Prokuplju ni u državnim firmama nema toplog obroka i regresa.

  2
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke