• 0

Potražnja za ruskim kavijarom narasla 640%, a evo ko ga najviše jede

A nekada su jeli skromne četiri tone

  • 0
Kavijar, ostrige, španska šunka, tartufi

Foto: Pixabay

Izvoz ruskog kavijara zabeležio je međugodišnji rast od 12% u 2020. godini i gotovo se udvostručio tokom poslednjih pet godina, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila Ruska poljoprivredna banka.

Najjača potražnja za ruskim kavijarom zabeležena je u SAD-u, i ostali su među 10 najvećih potrošača delikatesa.

„Pošiljke u SAD povećale su se sa skromne četiri tone zabeležene 2016. godine na 28 tona 2020. godine, obeležavajući ogroman rast od 640%“, rekli su analitičari banke.

Ukrajina, koja je kupila 604 tone kavijara proizvedenog u Rusiji, bila je na vrhu liste, dok je Belorusija postala drugi najveći kupac, uvozeći 176 tona. U međuvremenu, Kazahstan je uvezao 153 tone ruskog kavijara.

Potražnja iz Moldavije i Kanade takođe je zabeležila značajan međugodišnji rast. Moldavija je 2020. godine uvezla 64 tone, što je dva i po puta više nego prethodne godine, a Kanada je isporučila 19 tona, što je zabeležilo rast veći od 80%.

Uzbekistan, Azerbejdžan, Gruzija i Kina takođe su bili u top 10 najvećih uvoznika ruskog kavijara 2020. godine, iako su pošiljke u Kinu opale za 65% na 15 tona, u poređenju sa 42 tone zabeležene u 2019. godini.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke