• 1

Tuna sendvič uopšte nema tunjevinu: Šokantni rezultati za najpopularniji proizvod

Ne samo da su rezultati pokazali da nema tune, već nisu mogli da utvrde koje je vrste to meso bilo

  • 1
Sendvič sa tunjevinom Foto: Shutterstock

Sendviči sa tunjevinom koje prodaje Sabvej nemaju DNK tune, pokazuju rezultati istraživanja koji su upravo objavljeni. Laboratorijska studija naručena je posle tužbe za prevaru, ali lanac tvrdi da su navodi napad na kompaniju Sabvej.

- Jednostavno nema istine o navodima u žalbi podnetoj u Kaliforniji. Sabvej u svoje restorane isporučuje 100% kuvanu tunu koja se meša sa majonezom i koristi u sveže napravljenim sendvičima, tortiljama i salatama koje naši gosti konzumiraju - poručila je njihova portparolka.

Sabvej ima skoro 40.000 lokacija širom sveta, od čega je oko polovina njih u SAD. Prema navodima kompanije, njihovi sendviči sa tunjevinom su jedni od najprodavanijih.

Međutim, ne samo da su rezultati pokazali da tu nema tune, već nisu mogli da utvrde koje je vrste to meso bilo.

- Postoje dva zaključka. Prvo, toliko je obrađen da, šta god smo mogli da izvučemo, nismo mogli da izvršimo identifikaciju. Ili smo ih dobili, a tu jednostavno nema ničega što je tuna - naveo je portparol laboratorije.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Official Subway (@subway)

Kako je sve počelo?

Posle tvrdnji dve žene da u sendviču nema tune, podneta je i tužba a Vašington post rešio je da sam ispita šta se nalazi u spornom proizvodu. Nabavili su nekoliko Sabvejevih sendviča, izdvojili i zamrzli meso tune, a zatim ga poslali u komercijalnu laboratoriju za ispitivanje hrane. Nedeljama su čekali dok se laboratorijski rezultati ne vrate.

Sam postupak nije bio lak - nekoliko njih ljubazno je odbilo upite novinara, pozivajući se na tehnička ograničenja i politike poslovanja zbog kojih tuna nije bila podobna za analizu. Na kraju su pronašli jednu laboratoriju koja se specijalizovala za ispitivanje ribe. Pristali su da izvrše analize, ali i zatražili da laboratorija ne bude imenovana u članku.

Posle više nedelja stigao im je mejl s rezulatima:

- U uzorku nije bila prisutna DNK tune koja se može umnožiti, pa iz DNK nismo dobili proizvode za umnožavanje. Stoga ne možemo da identifikujemo vrste. - rečeno im je.

Video: Da li biste ribu za Badnje veče platili više od million i po evra?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>