• 0

"Nećemo dati radnicima da dolaze na posao 5 dana nedeljno": Giganti menjaju odluke, a ovo je razlog

Organizacija će biti pravljena u odnosu na to kako odgovara zaposlenom, ali i timu

  • 0
Povratak na posao

Foto: Shutterstock

Mesecima unazad se spekuliše o tome kada će se svet vratiti u "normalu", a zaposleni u kancelarije, pri čemu se posebno govori o trajnom radu na daljinu ili hibridnom režimu rada.

Ostaje pitanje kako će sve izgledati i kada bude proglašen kraj pandemije kovid-19. Mnoge kompanije, naročito tehnološke, nisu spremne da se tako lako odreknu fleksibilnog posla.

Uber je poslednja u nizu kompanija koja preispituje povratak u kancelariju. Manje od tri meseca nakon što su objavili da će od svojih zaposlenih zahtevati da se vrate u kancelariju barem tri dana u nedelji, Uber povlači reč.

Sada kažu da će svojim radnicima, zaposlenim u kancelarijama širom sveta, dati mogućnost da se prijave za potpuni rad na daljinu ili da odaberu lokaciju kancelarije sa koje žele da rade.

Ako, pak, odluče da se vrate u radni prostor, Uber traži da u njemu provedu najmanje 50% svog vremena, ali nudi veću fleksibilnost u načinu na koji ovo vreme može biti organizovano. Dakle, mogu dolaziti u kancelariju 3 dana jedne nedelje, a dva dana sledeće nedelje ili 5 dana u toku jedne sedmice, a onda naredne mogu raditi od kuće.

Organizacija će biti pravljena u odnosu na to kako odgovara zaposlenom, ali i timu. Kao i Uber, Gugl je prvobitno najavio da će zahtevati od radnika da se vrate u svoje kancelarije nekoliko dana u nedelji, a onda su kasnije "olabavili" tu politiku, dozvoljavajući zaposlenima da se prijave za stalni rad na daljinu ili da promene lokaciju svoje kancelarije.

Ranije ove godine, CPO (chief people officer) Nikki Krishnamurthy je rekao da je Uber spreman da se odrekne nekih pogodnosti rada na daljinu koje bi mu omogućile da privuče talente iz cele zemlje, odustajući od trajnih opcija rada na daljinu koje nude kompanije poput Fejsbuka i Tvitera.

Ali je u utorak rekao da kompanija nastavlja da prikuplja povratne informacije od svojih radnika i da želi da pruži veću fleksibilnost dok otkriva "pravi dugoročni model" za život nakon pandemije.

Uber kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Zapravo, sve više kompanija je stava da niko ne treba da dolazi u kancelariju 5 dana sedmično. Među njima je i Synchrony Financial, američki gigant iz domena kreditnih kartica. Štaviše, oni to ne dozvoljavaju radnicima čak ni kada pandemija prođe, piše CNN.

Čak će i direktori raditi nekoliko dana nedeljno od kuće.

"Ovo je novi način rada kompanije u budućnosti", rekao je u mejlu portparol Synchrony Financial-a. "Pre pandemije verovali smo da se određeni poslovi mogu obavljati samo u tradicionalnom kancelarijskom okruženju. Pogrešili smo", dodao je.

Ovaj potez pokazuje i kako kompanije iz iste industrije ponekad zauzimaju različite pristupe virtuelnom radu. Neke banke, ipak, žure da vrate zaposlene u kancelariju. Izvršni direktor u Morgan Stanley, Džejms Gorman, nedavno je rekao da će biti veoma razočaran ako se radnici ne vrate na posao do Praznika rada, koji se u SAD obeležava 6. septembra ove godine.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>