• 2
 ≫ 

Ni kafa ni desert: Kako je inovativni čaj jednom bračnom paru doneo milijarde dolara?

 ≫ 

Supružnici iz Kine su još 2014. godine kao zalog banci dali svoj dom, ne bi li pokrenuli biznis sa Bubble tea napitkom

  • 2
Tajlandski mlečni čaj s mehurićima bubble tea

Foto: Shutterstock

Znate li šta je Bubble tea, napitak koji su i Beograđani imali prilike da probaju u jednom lokalu? Donet je s Tajvana, gde je nastao osamdesetih godina.

Jednoj prodavačici čaja sinula je ideja kako da unapredi svoj napitak, često nedovoljno ukusan. Počela je da meša čaj sa raznim voćnim ukusima, a kako bi se sve lepo izmešalo - počela je da mućka inovativni napitak. Tada su se pojavili mehurići, odnosno balončići (bubbles).

Pre nekih 40 godina u Tajvanu su se pojavile i perle od tapioke, koje su počele da se dodaju u piće. Kako su okrugle, naziv Bubble tea je dodatno dobio smisao. Ovaj zanimljivi čaj, iako vizuelno podseća na kafu ili sok, ima svoj specifičan ukus: služi se uglavnom hladan, a perlice se nalaze na dnu čaše.

Može se praviti sa svežim voćem, dodatkom sirupa ili zaslađivačem, a u nekim delovima sveta naziva se još i Boba tea, jer su perlice od tapioke poznate i pod imenom "boba". Inače, konzistencija im je takva da podsećaju na gumene bombone, samo su mekše.

Sve to bi verovatno bilo manje zanimljivo da jedan bračni par, na račun hladnog Bubble tea napitka, nije zaradio milione dolara.

Naime, Peng Xin i njen muž Zhao Lin su još 2014. godine kao zalog banci dali svoj dom, ne bi li pokrenuli biznis sa ovim čajem. Danas je kompanija koju su osnovali, Nayuki Holdings Ltd., procenjena na 3,8 milijardi dolara, čak i nakon što su im akcije pale u sredu, na debiju u Hongkongu.

- To nije bila nepromišljena odluka - rekla je Peng, izvršni direktor i generalni direktor kompanije, i dodala: "Proveli smo skoro dve godine testirajući svoja pića na ulici, pre nego što smo otvorili prvu prodavnicu".

Nayuki, koji je započeo sa tri filijale u južnom kineskom gradu Shenzhen, svakodnevno jača na tržištu vrhunskih čajnih napitaka, budući da se proširio na više od 560 prodavnica u više od 70 gradova, uglavnom u Kini. Ali, trenutna situacija nije baš sjajna, jer beleže gubitke.

Njihova verzija čaja mahom sadrži sveže voće ili prelive od krem sira. Nayuki je u svom IPO-u (inicijalna javna ponuda) prikupio oko 656 miliona dolara, odnosno tokom 2020. činio je oko 19% udela, od ukupne maloprodajne potrošnje, na premijum "tea cafe" tržištu.

Neto vrednost ove kompanije, nakon početne javne ponude, iznosi 2,2 milijarde dolara.

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buki

    4. jul 2021 | 09:58

    Ovo je tipican pristup vac stotinama godina. Pocnes ni od cega. Neki uspeju, neki ne.

  • Ja

    4. jul 2021 | 11:35

    Probala sam bubble tea.Ako je ovaj isti kao taj sto sam probala,nikada ga vise ne bih kupila,toliko je bio bljak.Doduse,i makaronsi iz Hleb i kifle su bas bljak,dok su oni koje pravi Home made odlicni.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>