• 0

Brod na korak da bude oslobođen: Postignut dogovor o kompenzaciji zbog blokade Sueckog kanala

Uprava Sueckog kanala tražila je 916 miliona dolara odštete

  • 0
Suecki kanal

Foto: Tanjug/AP

Predstavnik vlasnika i osiguravajućih društava kontejnerskog broda "Ever Given", koji je blokirao Suecki kanal u martu ove godine, izjavio je danas da je sa Upravom Sueckog kanala postignut dogovor o kompenzaciji, kako bi se omogućilo da brod bude oslobođen.

Uprava Suckog kanala je, zbog spora oko zahteva Uprave za kompenzaciju, zadržala gigantski brod i njegovu posadu u jezeru između dva dela plovnog puta, od kako je plovilo izmešteno 29. marta da bi se omoguća plovidba.

"Biće izvršene pripreme za oslobađanje plovila i događaj kojim se obeležava sporazum biće održan u sedištu Uprave u Ismailiji u dogledno vreme", naveo je u saopštenju je Faz Pirmohamed iz kompanije "Sten Marin", koja predstavlja vlasnika broda, firmu "Šoej Kisen" i njena osiguravajuća društva.

Egipatski sud je ranije danas odložio ročišta u sporu oko kompenzacije za 11. jul, kako bi omogućio Upravi kanala i vlasniku broda da dođu do nagodbe, saopštili su izvori iz suda i jedan advokat.

Kompanija "Šoej Kisen"i njena osiguravajuća društva saopštili su prošlog meseca da su postigli dogovor u načelu sa Upravom Sueckog kanala.

Uprava Sueckog kanala tražila je 916 miliona dolara odštete za pokrivanje troškova napora spasioca, za štetu nanetu kompaniji i za izgubljeni prihod pre nego što je iznos smanjila na 550 miliona dolara.

"Šoej Kisen"i osiguravači broda osporili su zahtev i zadržavanje broda koje je izvršeno po nalogu egipatskog suda.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari