• 0

Jednoj od najsiromašnijih zemalja sveta drastično skočio izvoz nafte: Sada traže investitore

Trgovci su posebno ubrzali isporuke kineskim kupcima pre 12. juna, kada je na snagu stupio novi kineski porez na uvoz "crnog zlata"

  • 0
nafta Foto: Freepik

Izvoz sirove nafte iz Venecuele porastao je prošlog meseca za 6,5 odsto, na oko 631.900 barela dnevno, u odnosu na maj, dok je u poređenju sa junom 2020. - skočio za čak 66 procenata, prema podacima državne naftne kompanije PDVSA, u koje je uvid imao Rojters.

Venecuelanski trgovci naftom su, objašnjava britanska agencija, posebno ubrzali isporuke kineskim kupcima pre 12. juna, kada je na snagu stupio novi kineski porez na uvoz "crnog zlata" koji je podigao troškove uvoza goriva za čak 40 posto.

Navodi se i da je, zbog američkih sankcija prema Karakasu, venecuelanski izvoz u Aziju najčešće bio "maskiran" kao malezijska nafta. Ta zemlja Latinske Amerike je takođe izvestila da je u junu povećala proizvodnju nafte, zahvaljujući ponovnom pokretanju pogona u okviru zajedničkog preduzeća PDVSA, francuskog Totala i norveškog Ekvinora.

Planiraju da povećaju proizvodnju ovog energenta na 1,5 miliona barela dnevno do kraja 2021. godine. Ipak, ekspert za venecuelansku naftnu industriju, Fransisko Monaldi, sa Univerziteta Rajs, u izjavi za Blumberg je ocenio da je to "nemoguća misija".

- Ostvarenje tog cilja je neverovatno čak i u srednjoročnom periodu: proizvodni kapaciteti opadaju od 2014. godine, a u Venecueli već godinu dana ne rade naftne platforme - rekao je Monaldi.

Ranije ove godine, PDVSA je izračunala da će joj biti potrebne investicije od 58 milijardi dolara da bi se proizvodnja povećala do nivoa na kom je bila pre dolaska Uga Čaveza na vlast, krajem 1990-ih. Venecuela je 1998. dnevno pumpala 2,3 miliona barela sirove nafte. Kompanija je saopštila da namerava da u tu svrhu potraži investitore, kako među domaćim, tako i među stranim gigantima.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>