• 1

Pentagon otkazao projekat Džedaj sa Majkrosoftom: Ulazi u posao s rivalom?

Ugovor je bio deo šire digitalne modernizacije Pentagona

  • 1
Sony, Huawei, Microsoft

Foto: Tanjug/AP

Američki Pentagon otkazao je projekat ''Džedaj'' (JEDI) sa multinacionalnom računarskom kompanijom Majkrosoft vredan 10 milijardi dolara sklopljen u vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Istovremeno, objavljeno je da će u vezi sa tim poslom biti sklopljen novi ugovor koji bi mogao obuhvatiti Majkrosoftovog najvećeg rivala Amazon.

Deonice Majkrosofta su nakon te informacije izgubile na vrednosti više od 0,5 odsto, dok je vrednost deonica Amazona porasla za četiri odsto, javlja Glas Amerike (VOA).

Pentagon je saopštio da su Amazon i Majkrosfot jedine kompanije koje mogu da ispune potrebne kriterijume, ali je potom na konferenciji za medije rečeno da će u naredna tri meseca kontaktirati druge potencijalne partnere.

Među njima su Orakl, Alfabet, Gugl i Aj-Bi-Em. Ugovor je bio deo šire digitalne modernizacije Pentagona, navodi VOA.

Inače, posao je Majkrosoftu dodeljen 2019. godine na šta je kompanija Amazon reagovala tužbom u kojoj je tvrdila da je odluka o partneru Pentagona u tom projektu doneta zahvaljujući neprimeremon uticaju bivšeg predsednika Trampa.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>