• 0
 ≫ 

Azijskom divu pogoduje manjak čipova u svetu, ali nije vreme za opuštanje: Kakav je plan SAD i EU?

 ≫ 

Evropska unija želi da poveća svoj udeo na globalnom tržištu proizvodnje čipova sa 10% na 20% i obećala je 150 milijardi dolara za taj napor. U međuvremenu, SAD su izdvojile 52 milijarde dolara za domaću proizvodnju čipova

  • 0
Samsung s 21 ultra. samsung tag

Foto: Promo/Samsung

Tehnološki gigant Samsung Electronics očekuje da će mu kvartalna dobit porasti za 53%, usled globalne nestašice čipova. Najveći svetski proizvođač memorijskih čipova i pametnih telefona predviđa operativni profit od 11 milijardi dolara (8 milijardi funti) za period od aprila do kraja juna.

Rečeno je da je velika potražnja za memorijskim čipovima nadoknadila slabiju prodaju uređaja, piše BBC. Pre godinu dana, u prvih nekoliko meseci pandemije, Samsung je zabeležio pad prodaje proizvoda poput telefona i televizora.

Od tada je potražnja za elektronskim komponentama porasla, kako su se ljudi sve više "prebacivali" na onlajn svet, dok su se mnogi proizvođači čipova borili da idu u korak sa potražnjom. Izgledi južnokorejskog giganta lako su pobedili očekivanja analitičara.

Ako se brojke potvrde kasnije ovog meseca, to bi bio najveći Samsungov profit u drugom kvartalu od 2018. godine. Poslednjih meseci, naročito su proizvođači računarskih čipova imali mnogo veću moć da povećaju cene tokom istorijskog pada ponude.

U IT sektoru već duže vreme postoji globalna neravnoteža u ponudi i potražnji čipova.

Koje industrije su takođe pogođene?

 

Nestašica čipova teško je pogodila proizvođače automobila, jer su veliki proizvođači motora širom sveta u različito vreme bili prisiljeni da zaustave proizvodnju. Poslednjih meseci, automobilske marke, uključujući Ford, General Motors, Volksvagen i Jaguar Land Rover, obustavile su svoje proizvodne linije.

Prošlog meseca, američki predsednik Džo Bajden i evropska komesarka Margret Vestager predstavili su planove za proizvodnju više računarskih čipova u Evropi i SAD. Inicijativa je jedan od ključnih fokusa novog transatlantskog tehnološkog saveza, poznatog kao Trgovinsko-tehnološki savet.

Evropska unija želi da poveća svoj udeo na globalnom tržištu proizvodnje čipova sa 10% na 20% i obećala je 150 milijardi dolara za taj napor. U međuvremenu, SAD su izdvojile 52 milijarde dolara za domaću proizvodnju čipova.

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>