Važno upozorenje: Velika NESTAŠICA proizvoda bez kojeg se ne može skuvati nijedno JELO u Srbiji!

D. K.
D. K.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Crni biber, jedan od najčešće korišćenih začina u svetskim kuhinjama, mogao bi uskoro postati retka roba. Američki uvoznik začina Majestic Spice izveštava da su globalne zalihe crnog bibera u zrnu dramatično opale, dok potražnja ostaje nepromenjena. Ova nestašica će verovatno dodatno povećati cenu ovog začina.

Klimatske promene uništavaju proizvodnju

Problemi u lancu snabdevanja dodatno se pogoršavaju zbog nepredvidivih vremenskih obrazaca u zemljama koje su glavni proizvođači – Indiji, Vijetnamu i Šri Lanki. Smene jakih kiša i produženih sušnih perioda odlažu žetvu i stvaraju ozbiljan pritisak na globalni sistem distribucije.

Biber, crni biber Foto: Shutterstock

Opada i kvalitet, ne samo količina

Istraživanja pokazuju da klimatske promene utiču ne samo na količinu već i na kvalitet bibera. Usled sve češćih ekstremnih vremenskih uslova, deo prinosa gubi karakterističnu aromu i postaje neupotrebljiv za kulinarsku upotrebu. Prema pisanju India Tribune-a, trgovinske poteškoće dodatno komplikuju situaciju.

Zbog rastućeg tržišnog rizika, sve više poljoprivrednika i trgovaca odustaje od uzgoja bibera i okreće se stabilnijim kulturama. S obzirom na to da samo četiri zemlje proizvode čak 80% svetskog crnog bibera, bilo kakva promena u proizvodnji ima globalne posledice.

Prvi znakovi nestašice već u američkim prodavnicama

Prema portalu Allrecipes.com, Amerikanci bi prve znakove nestašice mogli primetiti u prodavnicama poput Trader Joe’s i Aldi, koje prodaju generičke začine. Ipak, povećanje cena verovatno će pogoditi sve trgovine, bez obzira na brend ili lokaciju.

Biber Foto:Shutterstock.com

Nema prave zamene za crni biber

Kako navodi Allrecipes, ne postoji prava zamena za crni biber u zrnu ili sveže mleveni biber. Beli biber ima previše blag ukus, dok šarene mešavine mogu previše dominirati jelima.

Umesto toga, kulinarski stručnjaci preporučuju upotrebu alternativnih začina poput dimljene paprike, korijandera, kima ili mešavina sušenog aromatičnog bilja koje mogu osvežiti jelo. Iako nisu ni približno kao crni biber, mogu poslužiti kao privremena zamena dok traje nestašica.

Uticaj nestašice na Srbiju

Nestašica crnog bibera na globalnom nivou imaće direktan uticaj i na srpsko tržište, pre svega kroz rast cena i smanjenu dostupnost proizvoda u maloprodaji i ugostiteljstvu.

Evo nekoliko ključnih načina na koje će se ovo odraziti u Srbiji:

1. Poskupljenje crnog bibera u prodavnicama

Pošto se Srbija oslanja na uvoz bibera (nema domaću proizvodnju), rast cena na svetskom tržištu automatski podiže cene i u maloprodaji kod nas. Građani će verovatno ubrzo osetiti veće cene pakovanja bibera u prahu, mlevenog i u zrnu, posebno kod poznatih brendova i uvoznih linija.

2. Uticaj na restorane, pekare i prehrambenu industriju

Ugostiteljski sektor i proizvođači hrane (čipsevi, mesne prerađevine, gotova jela) već osećaju pritisak zbog skupljih sirovina. Biber je osnovni začin u gotovo svakom receptu, pa će porast cena začina dodatno opteretiti troškove, što može dovesti do viših cena obroka u restoranima i skupljih prehrambenih proizvoda.

Začini, biber, mlevena paprika, tucana paprika, ljuto, namirnice, hrana Foto: Pixabay

3. Prelazak na alternativne začine

Trgovci i potrošači u Srbiji će sve više početi da koriste alternative – dimljenu papriku, kim, korijander, kako bi ublažili nedostatak ili visoku cenu bibera. Međutim, kako su ukusi različiti, ova zamena neće odgovarati svima, posebno onima koji su navikli na prepoznatljiv ukus crnog bibera.

Savet stručnjaka: nabavite mlin za biber i kupite veće količine zrna dok su još dostupna, jer neizvesnost na tržištu začina tek počinje.

(Telegraf Biznis)

Video: Evo koje su cene na jagnjadi i kako da izaberete najkvalitetnije prače mesa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>