Da li nastavnicima odmor zaista traje celo leto: Škola kreće 1. septembra, a posao?

Mnogi automatski misle da školu čine samo nastavnici, ali u pitanju je raznoliki stručni kadar: od ekonomista do domara. Koja pravila važe za sve?

Komentari

 • Ljiljana

  Za vasu informaciju racunovodstvo skole ne radi samo plate,kako misli vecina prosvetara.Nas posao obuhvata kompletno vodjenje poslovnih knjiga,podnosenje zahteva Gradskoj upravi za obrazovanje,podnosenje prijava na konkurse Pokrajine i Republike,obracune svih naknada i ugovora,devizno poslovanje,saradnja sa Poreskom upravom,registar zaposlenih CROSO,komisije za javne nabavke,platni promet,finansijski planovi,izrada tromesecnih izveataja,itd,itd.Dakle,nas godisnji izgleda ovako: dve nedelje godisnji,na kojem nas zovu upravu prosvetari za razne potvrde i zahteve,pa onda dve nedelje radimi,i opet dve nedelje odmor.Dakle,veci bi bio red kada bi nas izmestili iz skola,pozdrav!

  9
  2

  Podelite komentar

 • Nastavnik

  Jezim se od ovakvih komentara. Prosvetni sam radnik, ima 20 godina staza i 29 dana godisnjeg odmora. Na odmor mogu ici samo u najskupljim terminima, nikad ne mogu ici u predsezoni kad je jeftinije. U nekim skolama se radi od 8 do 14h i za vreme "letnjeg i zimskog radpusta", naravno kad se deca raspuste. Bruka i sramota je odnos drustva prema prosvetarima u nasoj zemlji! Najmanje smo cenjeni od svih drzvavnih uprava!

  30
  8

  Podelite komentar

 • Znam da nista ne znam

  Sveznalicama koje znaju koliku su platu i godisnje odmore zasluzili prosvetni radnici, a inace su se sami tek provukli kroz skolu, a za posledicu percepiraju stvarnost iz licnog ugla, porucujem da svoje znanje o zivotu krenu da nadogradjuju sredjujuci "sopstveno dvoriste", jer su ocigledno na tom zivotnom ispitu pali!

  16
  4

  Podelite komentar

 • Js

  Radim u prosveti skoro 20 godina.Da ne bih dužio ovde,reći ću vam celu istinu.Bez učenika u školi realno nema ni pravog rada.Dođe se na radno mesta nekoliko dana krajem avgusta,kada su sednice ili izrada planova u trajanju 2-4 sata dnevno.U toku zimskog i prolećnog raspusta ne dolazi se uopšte u školu.Daću vam i primer tokom šk.godine kada smo "na odmoru". 11.-12.11./ 30.12.-09.01./ 28.01.-17.02./ uskršnji raspust oko 10 dana/ 29-30.jun-31.avgust.

  13
  14

  Podelite komentar

 • Map

  Za ostale sluzbe u skoli osim nastavnickog kadra godisnji traje otprilike mesec dana, a nastavnici oni imaj taj godisnji godisnje najmanje 3 meseca ali su mnogo glasni kad traze visoke plate. Voleo bi ih videti da rade kod privatnika dali bi pitali za godisnji a ne da ga koriste ili bi imali maximalno 20 dana

  9
  20

  Podelite komentar

 • XY

  Dobar dan. Ja radim u prosveti 25 godina kao PP služba. Oduvek sam imala godišnji odmor u trajanju od 28 dana i to počinje kada završimo formiranje odeljenja prvog razreda.. I ja sam čula da nastavnici imaju 3 meseca raspusta. Ja tako nešto nikad nisam imala. Srdačan pozdrav.

  15
  3

  Podelite komentar

  • XY

   @XY

   P.S. За време 1999. године, као и сада, за време зимског распуста и за време онлајн наставе, када ђаци нису били у школи, ја сам сваки дан ишла у школу, без обзира на све.

   6
   1

   Podelite komentar

 • Stanoje

  Zimski raspust dve nedelje,uskrsnji raspust jedna nedelja,letnji raspust 2 meseca,svi drzavni praznici neradni plus radni dan traje 6 sati a me kao svuda osam do deset.I jos kukaju na platu

  14
  24

  Podelite komentar

  • Не кењај

   @Stanoje

   Да ли мислиш да на часу прегледамо контролне, писмене, не држимо допунске, додатне, водимо децу на такмичења (викендом, који нам није плаћен).

   15
   7

   Podelite komentar

 • qr

  Ako vam utrape da pravite raspored kao meni, od odmora nema vise od nedelju dana.

  8
  8

  Podelite komentar

 • Ja

  Po meni zadnje dve godine im ne treba ni dati plate.Nista radili nisu,a privatno su naplacivali casove debelo.Deci su online slali literaturu za ucenje a kada dodju u skolu samo su ih propitivali i ocenjivali.A nista nisu uradili da se pobune protiv toga.Dakle nisu zasluzili nista!!!

  14
  40

  Podelite komentar

  • Е

   @Ja

   Паметан ли си мајко моја, само кад си ти радио.

   19
   9

   Podelite komentar

  • Evo

   @Ja

   Za pocetak, Vama treba osnovna skola. 1. “Po mom misljenju”, a ne “po meni” 2. Osmislite Vi plan i program za online obrazovanje bez ikakvog prethodnig iskustva. 3. Zavrsite fakultet i postanite prosvetni radnik.

   18
   9

   Podelite komentar

  • Ann

   @Ja

   ☺️ Pa radite vi kao nastavnik, ako mislite da je tako sjajno.

   14
   8

   Podelite komentar

  • Me

   @Ja

   Posto svi sve znate, ajde onda vi obrazujte decu. Osmislite planove, casove, realizujte ih. Ali tako da drzite deci paznju. I da deca nesto i nauce. Pa da vidite dal je to lako. E onda pricajte o tome kako drzimo nastavu i da li nam treba dati platu.

   11
   4

   Podelite komentar

 • Mile

  Septembar svi zaboravljaj, mesec rezerviran za štrajk, vec više od dve decenije, a i tada je obavezan dolazak ne posao.

  12
  22

  Podelite komentar

 • Gbear

  Zadnju deceniju radim u prosveti u inostranstvu I mogu vam reci da je odnos prema prosvetarima u otacbini katastrofalan a prosveta (kao I vecina stvari) su nam takvi da je forma bitnija od sustine. U Cambridge centrima gde sam radio nisam imao vise od 15 casova nedeljno (zbog kvaliteta casova), bonuse, slobodno vreme, studijska putovanja..I naravno odlicnu platu. Dajte im, kao drustvo, vise podrske jer ce, kao I medicinari, da usavrse engleski/nemacki I razmile se po globusu,pa ce vam deca odrastati na TV programu I vrednostima koja polako pocinju da dominiraju..

  33
  6

  Podelite komentar

 • zorzi

  Dignite plate prosetarima!! Ponizavajuce

  24
  9

  Podelite komentar

 • Englez

  Stvarno ne razumem kritike na racun prosvetara? Eto, ko je meni kriv pa nisam IT ili lekar specijalista neurogirurgije vec samo jedan mali nastavnik engleskog jezika? To sto imamo odmore duze od proseka ide uz nas ugovor o radu.

  15
  5

  Podelite komentar

  • ...

   @Englez

   Radite li 40 sati nedeljno? Dopunite li sate radom subotom? Koristite li pauzu od 5 do 30 min posle svakog skolskog casa? Radite li praznicima? Imate li vikend dezurstva, nocna dezurstva? Mozete li da se poredite sa neurohirurgom koji izmedju ostalog ima mnogo vise na fakultetu provedenih godina ( sest godina studiranja i sest godina specijalizacije).

   6
   7

   Podelite komentar

  • Gbear

   @Englez

   @... Ne, imam MSc I MBA (foreign) I skolujem buduce dizajnere, inzenjere, biznismene, lekare, umetnike.. I u kontaktu sam sa svojim bivsim ucenicima koji sada dobijaju mastere po svetu (prve generacije) I javljaju mi svoje uspehe I dostignuca. Moze li lepse od toga?

   6
   1

   Podelite komentar

 • Sax

  Možemo da se menjamo, kad god hoće, slobodnim danima, a i platama. IT inženjer!

  14
  1

  Podelite komentar

 • Nastavnik

  Zaboravili ste stručna usavršavanja, koja nam pojedu mnoge vikende. Ove godine imam 54 sata obaveznog stručnog usavršavanja. Čeka me i seminar krajem avgusta... Drugo, nedeljom su bile žalbe na rezultate završnog ispita, subota i nedelja unos liste želja... Aktivnosti oko upisa do sredine jula. Dalje - popravni i razredni ispiti. Sednice kreću 18 avgusta. Pisanje ocena u knjižice i svedočanstva. Pisanje priprema za časove, planova .. Na zimskom i prolećnom raspustu seminari. Da, zaista je mit da nastavnici mnogo odmaraju.

  33
  11

  Podelite komentar

 • Mladen

  Celo leto imaju , sad od kad je korona prisutna sve se raspojasalo. Nemojmo biti nerealni ,svi znamo kako je kod privatnika , jednom zakasnis padne ribanje berba ušiju, drugi put odbija od plate , treći put ideš kući. Skolstvo ide i pogrešnom pravcu , ne uči se da se nauči već se uči za ocenu. Svi dobri ,Vukovaca pune škole ,a deca u biologiji nemaju pojma kicmenjake i bezkicmenjake.

  18
  14

  Podelite komentar

  • СУ

   @Mladen

   Кога то занима добри наставниче,препишите од бољих! 3 дана праксе,2 дана школа-мој мали комшија у Немачкој.Учи за електричара 2 године!

   6
   0

   Podelite komentar

  • Да, да

   @Mladen

   Ја имам решење за годишњи до 20.08.,седница нам је 16.08.да ли то значи да ја не морам бити на седници..... Е па не значи, та 4 дана годишњег ће ми пропасти, нећу моћи као други који не раде у просвети да их искористим кад хоћу.

   7
   7

   Podelite komentar

 • Djape

  Najmanje rade a najvise se bune

  21
  38

  Podelite komentar

  • Svetlana

   @Djape

   Djape, vi da li znate da nastavnici rade i u julu, a već 20 avgusta dolaze na posao. Da li znate da ima polaganje male i velike mature, zatim upis osnovaca u srednje škole, da li znate da se prave rasporedi pre početka školske godine pa tu su roditejlski sastanci i još mnogo toga a vi to ne znate pa zato ste i napisali da malo rade a najviše se bune. Prosvetni radnici imaju radnu nedelju 40 sati. Niste znali. Raspitajte se pa onda komentarišite. Ovo se odnosi na sve one koji misle da je školski raspust isto što i radne obaveze prosvetnih radnika. Koliko traje vaša radna nedelja ? Napišite. Nedavno sam pročitala da sezonci (ne svi) neće da rade za dnevnicu od 30evra imaju hranu i smeštaj , objašnjenje posao je težak. Šta mislite da li osobe koje imaju PhD ( doktori nauka) ne rade teško rade mnogo više nego sezonci a da li znate njihove plate. Da li mislite da se fakultet završava bez rada, da li mislite da oni koji rade fizički su samo pravi radnici koji se muče na poslu. Najjviše kritikuju oni koji malo rade i koji misle da školovane osobe malo rade... Najgori su oni koji su pročitali samo jednu knjigu i misle da sada sve znaju.

   30
   6

   Podelite komentar

  • Ех

   @Djape

   Па да си још писмен.... Више се ти буниш...

   2
   3

   Podelite komentar

 • Mane

  Naravno da je mit da nastavnici imaju odmor celo leto. Moja supruga još i sledeće nedelje ulazi u školu a do 17. Avgusta mora da se javi. Koliko je to dana?

  35
  6

  Podelite komentar

  • Да

   @Mane

   То знају само они који имају просветног радника у кући.... Остали не размишљају о томе... Својим ђацима сам ове године попуњавала листу жеља, маме немају времена од силних кафа по кафићима, педикира, маникира.... Тате јуре исто, и шта онда,детету треба помоћи. И још нешто, то ми није у опису посла....

   15
   4

   Podelite komentar

Google preporuke