• 14

"Perfidno potkradanje" na Jadranu: Turista u proseku ostaje kraći za 2.200 dinara kada menja novac

Kursne liste su svake godine sve nepovoljnije

  • 14
pula

Pula, Hrvatska / Foto: Pixabay

Među pravilima kojima se u Hrvatskoj reguliše rad menjačnica - ne piše kolika je dopuštena provizija, te je njen iznos prepušten tržištu, odnosno ponudi i potražnji.

Poznato je da menjačnice na hrvatskoj obali uzimaju vrtoglave provizije koje neretko izazivaju nezadovoljstvo klijenata, piše Glas Istre.

Kursne liste su svake godine sve nepovoljnije, zbog čega turisti ispred menjačnica ponekad u neverici gledaju prikazane brojke, kalkulišu, zbrajaju i oduzimaju, odlučuju se pa odustaju. A kada u žurbi, ipak, odluče da promene novac i shvate koliki su iznos u kunama dobili za svoje evre - osećaju se nasamareno i šokirano.

Redakciji Glasa Istre javili su se ogorčeni turisti s pritužbom na jednu pulsku menjačnicu, a uz to su i priložili račun koji prikazuje transakciju s vrlo niskim kursom od 6,07 kuna (95 dinara) za jedan evro.

Naime, promenili su 300 evra i za to dobili 1.821 kunu (28.576 dinara). To znači da će se klijent, koji tu menja 100 evra, "usrećiti" sa samo 607 kuna (9.525 dinara). Glas Istre dalje piše kako je to zabrinjavajuće, pogotovo zato što je u Hrvatskoj narodnoj banci kurs 6. jula iznosio 7,5 kuna za evro, a ovo se desilo dan posle.

Naravno, zavisi od menjačnice, a one nisu dužne da prate kurs HNB-a, već ga određuju tržišno. Ali, postavlja se pitanje odnosa prema turistima od kojih Hrvatska živi. Glas Istre piše da je ovakav čin "perfidno potkradanje".

Dakle, loš odabir mesta za menjanje para, nekog turistu može koštati skupo - čak 143 kune (oko 2.200 dinara). Firme svoju poslovnu odluku pravdaju odredbom Zakona o deviznom poslovanju, koja im dopušta slobodno određivanje kursa.

Turisti, koji su najčešći klijenti menjačnica, često tek nakon što promene novac - shvate koliki su iznos u transakciji izgubili.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goks

    12. jul 2021 | 15:35

    Nek vas deru, treba jos vise sta trazite kod njih???

  • madjar

    12. jul 2021 | 18:28

    Samo idite u njihovu Hr pa neka vam i gaće skinu polome auta i jos po koji samar pa da vamnikad vise nepadne na pamet da idete ljetovati kod njih a oni kad dodju u Beograd baskre se i niko ih nedira niti krade a vi kad bi mogli jos bi se u dupe im uvukli pa samo izvolite punite njihove mjenjačnice ostavljate svoje pare

  • Косингас

    12. jul 2021 | 16:47

    Јадан је сваки Србин који код Хрвата иде на летовање. Бедан и јадан!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>