• 0
 ≫ 

Tesla je dala 2,6 milijardi dolara da spasi SolarCity: Akcionari traže od Maska da vrati novac

 ≫ 

Prošle godine, Teslini direktori rešili su spor sa akcionarima kompanije za nekih 60 miliona dolara, plaćenih osiguranjem, ne priznajući krivicu

  • 0
Ilon Mask, Elon Musk

Foto: Tanjug/AP

Teslini akcionari podneli su pravnu žalbu, optužujući Maska da je profitirao od biznisa, prema kojem je kompanija za e-vozila platila 2,6 milijardi dolara za SolarCity, koji se bori da opstane.

Reč je o kompaniji usmerenoj na solarnu energiju, a osnovanoj 2006. godine. Njena roditeljska firma je upravo Tesla, a do akvizicije je došlo 2016.

Deoničari tvrde da je dogovor bio spasonosan za SolarCity, koji je u to vreme bio na ivici bankrota, te da je Masku i njegovoj porodici doneo više finansijske koristi nego Tesla. Mask je 2016. posedovao 22% udela u SolarCity-ju, kog su osnovali njegovi rođaci.

Takođe je bio predsednik uprave kompanije, kao i izvršni direktor i predsednik Tesle. Dogovor o kupovini SolarCity-ja potvrdio je Maskove namere o prelasku na održivu energiju. Ali, Teslini akcionari traže od suda da mu naredi da vrati Tesli ono što je kompanija potrošila na SolarCity.

Kao odgovor na to, Mask je izjavio da je "dogovor bio fer i da su ga odobrili odbor i akcionari kompanije Tesla, bez pristrasnosti i pritiska s njegove strane". Štaviše, Mask je insistirao na tome da bude "u potpunosti izbačen" iz pregovora u vezi sa sporazumom.

Prošle godine, Teslini direktori rešili su spor sa akcionarima kompanije za nekih 60 miliona dolara, plaćenih osiguranjem, ne priznajući krivicu. Ako akcionari pobede, slučaj bi predstavljao jednu od najvećih presuda protiv pojedinca, u istoriji.

Mask je, podsećamo, treća najbogatija osoba na svetu sa neto vrednošću od 168 milijardi dolara, navodi Forbes. Kratko vreme početkom ove godine bio je na vrhu liste.

Video: Milijarder ispisao istoriju: Ovo je iskustvo života. Unity 22 bezbedno sleteo na zemlju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>