• 8
 ≫ 

SAD dodaje sve više kineskih firmi na crnu listu: Brane muslimanske grupe i ljudska prava

 ≫ 

Peking negira ove optužbe

  • 8
SAD, Kina

Foto: Shutterstock

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je u nedelju da se "odlučno protivi" dodavanju 23 kineske firme i subjekata na američku ekonomsku, tzv. "crnu listu", zbog pitanja koja uključuju kršenja ljudskih prava i povezanosti s represijom nad manjinama.

Prema izjavi portparola, Kinesko ministarstvo trgovine navodi da je uključivanje kineskih firmi i osoba "ozbiljno kršenje međunarodnih ekonomskih i trgovinskih normi" i "nerazumno suzbijanje" tamošnjih kompanija.

Kako se navodi dalje u saopštenju, "kineska vlada će preduzeti potrebne mere kako bi zaštitila legitimna prava i interese zemlje".

Američko ministarstvo trgovine je u petak izvestilo da je na svoju ekonomsku "crnu listu" dodalo 14 firmi i drugih subjekata, rekavši da su "umešani u kršenja ljudskih prava i zloupotrebe u sprovođenju kineske kampanje represije, masovnih pritvora i nadzora visoke tehnologije protiv Ujgura, Kazahstanaca i pripadnika drugih muslimanskih manjinskih grupa u ujgurskoj autonomnoj regiji - Xinjiangu".

Peking negira ove optužbe.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SS

    14. jul 2021 | 07:22

    ...da,cilj je zaustaviti kinesku ekonomsku ekspanziju...kakva crna odbrana ljudskih prava. Oni govore o pravima a crnce ubijaju po ulicama,indijance odnosno njihove potomke i dan danas terorisu.....

  • Putin R.S

    14. jul 2021 | 06:44

    Kina je vec preuzela primat ekonomse velesile i jenki ne mogu to da progutaju nikako. Stalno traze neki izgovor kako bi zaustavili dalji uspon njihove zemlje jer znaju da nemaju sanse u ratu sa njima. Kina ih je odavmo pretekla i ona je broj 1 u svetu po ekonomiji, ali to nece nikada priznati. Americki zlotvori su poceli da ubijaju i predsednike drzava, finansiraju nerede po svetu sa Sorosem i Klintonovom sektom jer jedino ratovi i pljacke drzava ih mogu vratiti na mesto koje misle da im pripada.

  • Гаргамел

    14. jul 2021 | 08:25

    Кинези су се научили на нашим грешкама и муслиманске фундаменталисте ( част правим и честитим муслиманима ) ухватила за певалицу и само стеже !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>