• 0
 ≫ 

Zara, Uniklo i Skečers zarađivali na muci drugih: Kreće ogromna istraga, modni divovi na stubu srama

 ≫ 

Modni gigatni pred sudom zbog prisilnog rada

  • 0
pamuk Pamuk / Foto: Pixabay

Francusko tužilaštvo započelo je istragu prošlog meseca razmatrajući optužbe da su kompanije vlasnici Zare, Skečersa i firme Uniklo profitirali tamo gde se sumnja da je bilo povrede ljudskih prava. Sledi zajednička žalba koju su podnele razne stranke, uključujući nekoliko nevladinih organizacija.

Poslednje istraživanje „Parket“ pokazuje kako je kampanja za podizanje svesti o prisilnom radu u Kini stekla podršku i u Evropi. Zapadne modne marke oštro su kritikovane na svojim matičnim tržištima zbog pokušaja održavanja uobičajenog poslovanja u Kini, uprkos navodima da vlada prisiljava manjine da rade protiv njihove volje.

Kina je sa svoje strane negirala navode, rekavši da oni pokušavaju da potkopaju uspešno poslovanje i optužuje brendove da šire lažne informacije usred porasta nacionalističkih osećanja u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji. Regija Ksinjiang proizvodi više od 80% pamuka u zemlji.

SMCP i Inditeks su oštro negirali optužbe i rekli da će u potpunosti sarađivati sa francuskom istragom.  Iz Unikla su naveli da su upoznati sa izveštajem, ali da ih vlasti nisu kontaktirale. Skečers je odbio da komentariše.

Kampanju podržava i Raphael Glucksmann, evropski član parlamenta koji je odluku o otvaranju istrage opisao kao „istorijsku“.

- Multinacionalne kompanije su odavno iznad zakona. Pokazaćemo im da se vladavina zakona odnosi na sve, čak i na najbogatije i najmoćnije - napisao je na svom Tviteru.

Pravnu žalbu je ranije podneo advokat za ljudska prava Vilijam Bordon u ime nevladinih organizacija, kao i Evropskog ujgurskog instituta.

Ranije ove godine, neki zapadni brendovi poput H&M bili su na meti poziva na bojkot.

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>