• 0

Traže čitače razglednica: Uslov? Morate znati još neki jezik, osim nemačkog

Ovaj deo projekta radiće se godinu dana, dok će tekstovi unošenjem u muzejsku datoteku biti sačuvani i kasnije formiranjem online-izdanja biti dostupni široj javnosti

  • 0
beč Foto: Pixabay

Uz pomoć Crowdsourcing-projekta, Bečki muzej želi da svoju zbirku razglednica učini dostupnom za javnost. Konkretno, traže se dobrovoljci koji će istorijske tekstove sa razglednica transkribovati i delom prevoditi.

U Bečkom muzeju se nalazi oko 2.000 topografskih razglednica sa ličnim porukama. Od toga, njih 250 nisu na nemačkom već na češkom, engleskom, francuskom, mađarskom, slovačkom, hrvatskom, slovenačkom i holandskom jeziku.

Zbirka obuhvata period od oko 1885. godine do nedavne prošlosti. Dugo se u procesu istraživanja nije obraćala pažnja na pošiljaoce ili samo ako su bile u pitanju poznate ličnosti. Sada je cilj razglednice posmatrati kao predmete u celini, a ne samo kao oslikan motiv.

U okviru projekta posebno će se obratiti pažnja na adrese, sadržaj teksta kao i način slanja. Poruke se često sastoje samo od formalnih pozdrava iz nekog mesta, ali često sadrže i istorijski vredne informacije o tome zbog čega neko šalje razglednicu, koji pogledi na grad i mesta su bili atraktivni ili jednostavno kako se komuniciralo.

Ovaj deo projekta radiće se godinu dana, dok će tekstovi unošenjem u muzejsku datoteku biti sačuvani i kasnije formiranjem online-izdanja biti dostupni široj javnosti. Izložba o rezultatima dešifrovanja tekstova planirana je za 2023. godinu.

Kako se može prijaviti?

Na stranici Crowdsourcing Wien Museum postavljene su sve razglednice koje treba transkribovati. One mogu da se sortiraju prema vremenskom periodu, jeziku i statusu (neobrađene, obrađene). Nakon registracije putem mejla, svako može da pristupi projektu, da dešifruje tekstove ili delove teksta na razglednici, otkuca ih i eventualno prevede. Započete razglednice kasnije mogu od strane drugih saradnika da budu dovršene ili korigovane.

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>