• 0
 ≫ 

Spomenik na sred ulice? Ovaj put reči govore više od same fotografije, a evo šta se krije u njemu

 ≫ 

Postavka na Grabenu biće izložena do 5. novembra 2021. godine

  • 0
spomenik za donacije u beču Foto: Lachlan Blair / LOXPIX.com

Na centralnom bečkom trgu Graben, koji je od 2010. godine inaugurisan u "Umetnički trg", nedavno je postavljen ogroman monolitni kamen sa prorezom za novčane donacije.

Taj 4 metra visok i 18,4 tone težak izdubljeni granitni blok i neobična akcija sakupljanja novca -jeste izložba renomirane italijanske umetnice Lare Favareto, pod naslovom "Momentary Monument – The Stone".

Monumenti ili spomenici u javnom prostoru uobičajeno ukazuju ili na određeni događaj ili neku ličnost iz prošlosti, da bi se u sadašnjosti održali prisutnim. Novac za podizanje spomenika se standardno prikuplja unapred, nakon čega se daje nalog umetniku za izradu. Favareto preokreće ustaljenu genezu i tumači funkcije na svoj način.

Posebno kratak vek predmeta i njegovo uništenje uz dalje korišćenje njegovih delova i ostataka dijametralno su suprotni institucionalizovanom čuvanju spomenika. Osim toga, kroz mali šlic može se ubaciti novac. Na kraju izložbe kamen se uništava, šljunak dobija novu funkciju, a sakupljeni novac se donira u humanitarne svrhe.

Umetnica se odlučila da donira za SIETAR Austria - humanitarnu organizaciju koja podržava interkulturalnost. Funkcija donacije ima jaku povezanost sa sadašnjim trenutkom koji u širem smislu kritički reflektuje odnos između umetnosti i politike. Postavka na Grabenu biće izložena do 5. novembra 2021. godine.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>