• 8
 ≫ 

Srbija među prvih 15 u svetu po ulaganju u nauku: Od sledeće godine i dodatni podsticaji

 ≫ 

Danas u Srbiji ima četiri naučno-tehnoloških parkova

  • 8
Naucnici, pare

Foto-ilustracija: Profimedia/robertharding, Pixabay

U kategoriji uvećanje udela BDP-a u istraživanju i razvoju nauke, Srbija je plasirana među prvih 15 zemalja u svetu, objavljeno je u izveštaju o nauci Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESKO, za 2021. godinu.

Ono što je izveštaj takođe pokazao, jeste da ima gotovo ravnopravan udeo muškaraca i žena u nauci, dok je prosek zemalja Evropske unije tek 33 % .

Posebno je pohvaljeno formiranje Fonda za nauku, donošenje posebnih zakona koji se odnose na naučnu oblast kao i izgradnja Bio Sens instituta u Novom Sadu, koji će biti centar naučne izvrsnosti u poljoprivredi.

Naučno tehnološki parkovi u Srbiji takođe su pronašli svoje mesto u izveštaju Uneska. S obzirom na to da početkom prethodne decenije u Srbiji nije postojao niti jedan naučno-tehnološki park, dok ih danas ima čak četiri - NTP Beograd, NTP Niš, NTP Novi Sad i NTP Čačak, ne treba da čudi da je Srbija posebno pohvaljena za formiranje ovakvih ustanova širom zemlje.

Još jedna činjenica koja je doprinela dobrom plasmanu Srbije jeste i rast IKT sektora. Prema podacima Narodne banke Srbije, u 2020. godini, obeleženom pandemijom korona virusa, izvoz IKT usluga iz Srbije iznosio je 1,37 milijardi evra što je za 4,4% više nego u 2019. godini. Broj zaposlenih u računarskom programiranju u Srbiji u prethodnih pet godina je udvostručen – u prvom kvartalu 2016. bilo je 19.122 zaposlenih, a na kraju 2020. 38.179 ljudi u IT sektoru.

laboratorija, testiranje, nauka, hemija

Foto: Freepik/ Freepik

Godine 2018. uvedeni su i podsticaji za razvoj ekonomije znanja i povećanje privatnih investicija u istraživanje, razvoj i inovacije. Među već uvedenim podsticajima ističu se značajno niže oporezivanje od samo 3% za prihode nastale od intelektualne svojine kreirane u Srbiji, dvostruko priznavanje troškova istraživanja i razvoja kako bi se smanjio porez na dobit, kao i poreski kredit od 30% za kompanije koje investiraju u inovativne nove poslovne poduhvate, takozvane startape.

Takođe, najavljeno je da će od sledeće godine biti uvedeni i dodatni podsticaji umanjenjem od 70% poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja. U istom procentu od 70% će biti umanjeni i porez i doprinosi za plate mladih koji tek počinju da rade ali su dobili minimalno prosečnu zaradu, a biće ukinut i godišnji porez na dohodak građana mlađih od 40 godina.

Sve ove mere imaju za cilj zadržavanje mladih u Srbiji i njihovo angaživanje na projektima istraživanja i razvoja, što je veoma važno na putu transformaciji srpske privrede u pravcu ekonomije znanja, inovacija i kreativnosti.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    18. jul 2021 | 09:20

    To je najbolja investicija. Vazno je da sto vise mladih i skolovanih ostane ovde. A razlozi njihovog odlaska su razliciti. Npr vece ambicije, bolji uslovi rada tamo gde idu, ovdasnji sovinizam, netolerancija, agresivnost, bahatost, primitivizam....

  • P

    18. jul 2021 | 08:45

    Pasto nam toliko beze

  • U

    18. jul 2021 | 08:41

    Ulozis pa tutanj

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>