• 1

Dogovor je pao: Povećavaju se isporuke crnog zlata

OPEK+ je prošle godine smanjio proizvodnju za rekordnih 10 miliona barela dnevno

  • 1
petroleum, nafta Foto: Pixabay

Ministri OPEK+ saglasili su se danas da povećaju isporuku nafte od avgusta, kako bi snizili cene koje su dostigle najviši nivo u poslednje dve i po godine.

Grupa, koja uključuje zemlje OPEK i saveznike poput Rusije, dogovorila je da od maja 2022. krenu nova izdvajanja za prevazilaženje razlika između Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a koje prete ostvarenju plana, preneo je Rojters.

OPEK+ je prošle godine smanjio proizvodnju "crnog zlata" za rekordnih 10 miliona barela dnevno, zbog pada potražnje nafte i pada cena usled pandemije kovida-19.

Potom je postepeno povećavao količine, pa je smanjenje iznosilo oko 5,8 miliona barela na dan. Od avgusta do decembra 2021. grupa će povećati ponudu za dodatnih dva miliona barela na dan.

Grupa se saglasila da produži sporazum do kraja 2022. godine, umesto prethodno planiranog aprila 2022, kako bi se ostavilo više prostora u slučaju da globalni oporavak stane zbog novih sojeva virusa.

Video: Vučić: Srbija jedan od najvećih prijatelja i partnera Kine u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imela

    18. jul 2021 | 18:44

    Može u svetu da bude i džabe kod nas bi akcize bile 159,00 dindži po lit.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>