• 3
 ≫ 

Bezos danas kreće putem svemira: Let traje 11 minuta, a evo ko putuje sa njim

 ≫ 

Javnost će moći da prati ceo doživljaj putem lajv prenosa Blue Origin-a

  • 3
Jeff Bezos, Džef Bezos

Džef Bezos / Foto: Profimedia/AFP

Osnivač vodeće kompanije za e-trgovinu Amazon, Džef Bezos, danas planira da poleti u svemir, sa još troje ljudi. Let treba da bude realizovan iz Zapadnog Teksasa.

Najbogatiji čovek na planeti priprema se za raketni, 11-minutni let od 3.701 km/h do ivice svemira.

Bezos, koji je osnovao Blue Origin 2000. godine sa ciljem da iskoristi nešto od svog bogatstva stečenog preko Amazona - za razvoj raketne tehnologije u razne poslovne svrhe - krenuće na svoje "vanzemaljsko putovanje" samo devet dana nakon što je to učinio milijarder i osnivač Virgin Galactic-a, Ričard Brenson.

Ipak, CNN Money piše da se tehnologije ove dve kompanije razlikuju.

New Shepard (Blue Origin) je mala, suborbitalna raketa koja leti vertikalno sa lansirne rampe, pružajući kraće iskustvo, ali intenzivnije i brže od svemirskog aviona Brensonove kompanije. New Shepard je izvršio 15 automatizovanih probnih letova, bez ljudi, a Bezos je početkom juna objavio da namerava da bude na prvom letu sa posadom.

 

Javnost će moći da prati ceo doživljaj putem lajv prenosa Blue Origin-a, a očekuje se da će misija započeti danas popodne po našem vremenu, ako vremenske prilike to dozvole. CNN će prenositi uživo Bezosov let u svemir  i voditi blog uživo sa ažuriranjima.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

 

Iako kapsula može da primi do šestoro ljudi, Bezos na ovo prvo putovanje ide sa tri osobe. Među njima su njegov brat Mark Bezos, zatim nekadašnja učesnica privatnog programa "Merkjuri 13", Voli Fank (82) kojoj je to životna želja, i Oliver Daemen (18).

Naime, misteriozni kupac koji ju je kupio na aukciji, za 28 miliona dolara, i želeo da ostane anoniman, odustao je od leta. Kompanija je nedavno objavila da je tako rešio zbog "problema s rasporedom".

Video: Bezos leteo u svemir: Jedan od najbogatijih ljudi otvorio vrata za komercijalne letove u kosmos

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sud

    20. jul 2021 | 08:34

    Deca nam umiru od raznih bolesti...da nepominjem Afriku i dr.zemlje...umiru od gladi..bez vode. A neko tamo nezna stace sa parama ,malomu svega hajde na izlet u vasionu!!! Milione i milione baca na hir svoj...njegove su pare ali brigaga sto zivot nestaje...drugi.

  • Gasa

    20. jul 2021 | 09:30

    Jos da moze zivjeti 200 godina,to bi bilo to

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>