• 5

Iz Kragujevca direktno za Beograd: Vesić najavio nove tramvaje

Beograd će uskoro dobiti nove tramvaje, najavio je Vesić

  • 5
Goran Vesić

Foto: Facebook/Горан Весић

Fabrika Simens u Kraguejvcu proizvodiće tramvaje koji će uskoro biti na ulicama Minhena. I Beograd će uskoro dobiti nove tramvaje, a da li će biti Simensovi pokazaće tender.

- Danas sam kao član delegacije predsednika Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio fabriku kompanije Simens u Кragujevcu u kojoj se proizvode tramvaji. Iza mene je “šumadijski tramvaj” koji će brzo biti na ulicama Minhena. Nama u Beogradu trebaju širi tramvaji od minhenskih jer su ulice u bavarskoj prestonici, verovali ili ne, uže od beogradskih.

Beograd će uskoro dobiti nove tramvaje. Da li će biti “Simensovi” ili ne pokazaće javna nabavka koja će biti raspisana. U svakom slučaju, uslov Grada Beograda će biti da se tramvaji proizvode u Srbiji - napisao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na Fejsbuku.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete fabrici Simensa u Kragujevcu da je Simens odlučan da Kragujevac postane u budućnosti železnički centar za proizvodnju šinskih vozila u Evropi.

- Danas sam posebno ponosan, jer kada sam bio pre dve ili tri godine ovde skoro ništa od ovoga nisam mogao da vidim. Deluje mi i sada malo nestvarno, kako ođednom mi da proizovodimo tramvaje i vozove, kako za tako kratko vreme - rekao je Vučić posle obilaska tramvaja napravljenih u srcu Šumadije.

Vučić je, zajedno sa direktorom Simensa u Srbiji Udom Ajhlingerom, razgledao tramvaj koji je u Kragujevcu napravljen za Minhen.

Dodao je da je prvih 10 tramvaja proizvedenih u Kragujevcu već otišlo u Bremen, da se prave tramvaji i za Nirnberg i Kopenhagen...

Ulaganje Simensa u fabriku u KG ulaganje u budućnost

 

Pre tri godine smo na ovom mestu počinjali, a danas iz ove fabrike u Kragujevcu otpremamo na evropsko tržište gotove proizvode sa oznakom Made in Serbia, izjavio je danas direktor kompanije Simens Srbija Udo Ajhlinger.

Dodao je da je Simens u Kragujevcu za to vreme utrostručio broj zaposlenih kojih sada ima blizu 1.000 i da stalno ulaže u njihovo obučavanje i unepređivanje procesa proizvodnje.

Ajhlinger je podsetio da je prvi tramvaj iz ove fabrike izašao u decembru prošle godine i otpremljen za Bremen, a da će sutra krenuti prvi tramvaj namenjen gradskom prevozu u Minhenu.

On je istakao da su kragujevački pogoni Simensa izuzetno značajni za proizvodnju šinskih vozila te kompanije.

Video: Preko Savskog trga, na kojem je u toku rekonstrukcija, danas je prošao prvi tramvaj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja se

    22. jul 2021 | 15:26

    Već ponadao da će otvoriti tramvajsku liniju Kragujevac - Beograd...

  • Sloba

    22. jul 2021 | 21:34

    A zasto Kragujebac i ostali gradovi po srbiji nemaju tramvaje već samo Beograd fabograga klinton opet bombardovao

  • Zoran

    22. jul 2021 | 20:04

    Ovo je stvarno previse uzak tramvaj...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>