• 0

Medalje na OI biće na 3D štampanim postoljima od reciklirane plastike

Svaki od podijuma je izgrađen od niza međusobno povezanih modula u obliku kocki

  • 0
olimpijske igre

Foto: Tanjug/Ap

Pobednici na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju biće odlikovani na postoljima napravljenim od 24,5 tona plastike, prikupljene iz otpada iz domaćinstava.

Čitav projekat je osmišljen i organizovan od strane japanskog umetnika Asao Tokolo sa jednim važnim ciljem. Plastični otpad je prošao kroz proces reciklaže i pretvoren je u filamente, koji su zatim korišćeni u procesu 3D štampe, tokom kog je proizvedeno 98 postolja koja će se koristiti tokom Olimpijskih igara.

Ova inicijativa predstavlja deo šireg plana da se široke mase uključe u plan održivosti celokupnog događaja, što je učinjeno i prikupljanjem starih električnih uređaja koji su pretvoreni u medalje za ovogodišnje Olimpijske igre.

- Podijumi su stvoreni sa ciljem da se čitavom svetu pokažu različiti načini na koje se održivo društvo može uspostaviti i celokupno društvo Japana uključiti u proces proizvodnje podijuma - objasnili su organizatori.

Svaki od podijuma je izgrađen od niza međusobno povezanih modula u obliku kocki kako bi u završnoj formi činili tradicionalna podijum sa tri postolja. Alternativno, oni se mogu pretvoriti i u ravnu, pristupačnu platformu za potrebe Paraolimpijskih igara.

Indigo nijanse

Moduli su odštampani u istoj tamnoplavoj boji kao i logotip Tokija 2020, kao počast japanskoj istorijskoj proizvodnji indigo boje.

„Podijumi će izgledati drugačije u zavisnosti količine svetlosti koja će prodirati, te se radujemo da vidimo kako će podijum izgledati u blizini bazena u kojima se svetlost reflektuje od površinu vode“, objasnio je Hiroya Tanaka.

Slično kao i olimpijska baklja za Tokijo 2020, koju je dizajnirao Tokujin Yoshioka, olimpijski prstenovi na predjnoj strani podijuma izrađeni su od recikliranog aluminijuma koji je prvobitno bio korišćen za formiranje privremenih domova raseljenih tokom zemljotresa u Istočnom Japanu 2011.godine.

Pored upotrebe otpadnog materijala za stvaranje kultnih olimpijskih rekvizita, Organizacioni komitet Tokija 2020 postavio je i ciljeve o ponovnoj upotrebi ili reciklaži 65% svog otpada nastalog tokom Igara, kao i recikliranje 99% svog materijala nabavljenih za potrebe Olimpijade.

Kompanija Procter & Gamble, koja je sponzor OI, najavila je da će postolja nakon završetka takmičenja ponovo reciklirati, za dalju proizvodnju boca za šampone i deterdžente.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari