• 35

"Srbi mogu da imaju stav o liku Tesle, ali nemaju uticaj. Da sam na čelu NBS rekao bih nama bravo"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković oglasio se povodom našeg teksta u kojem Narodna Banka Srbije prvi put ističe da će reagovati i preduzeti mere ako se eventualno lik Nikole Tesle nađe na evrokovanicama

  • 35
Nikola Tesla kovanice evra

Foto: Wikimedia/Napoleon Sarony/Marc Seifer Archive, Pixabay

- Srbi mogu da imaju svoj stav, ali nemaju uticaj. Teslu su građani izabrali da bude na kovanici - rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković reagujući na naš tekst u kojem Narodna Banka Srbije prvi put ističe da će reagovati i preduzeti mere ako se eventualno lik Nikole Tesle nađe na evrokovanicama. 

Plenković je to izjavio odgvorajući na pitanja novinara prilikom posete ostrvu Hvaru. Obišao je radove na Jelsa-Vrboska-Stari Grad.

Osvrnuo se i na reakcije naše centralne banke na izbor Nikole Tesle kao simbola hrvatske na kovanicama evra, prenose hrvatski mediji.

- Mogu da imaju rezerve i svoj stav, ali nemaju uticaj. Nikola Tesla se rodio u Smiljanu, išao u gimnaziju u Karlovcu. Građani su ti koji su sugerisali da na jednoj od kovanica bude i Nikola Tesla. Nikoga nikome ne uzmimamo  - rekao je i dodao da bi on, da je na čelu Narodne banke Srbije, rekao Hrvatskoj bravo.

Podsetimo, kako su u Narodnoj banci Srbije (NBS) za Telegraf Biznis rekli, smatraju da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, što je najavio hrvatski premijer Andrej Plenković ako Hrvatska postane članica Evrozone, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda.

Ovo zato, jer se slavni naučnik izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu, navode iz NBS za naš portal i dodaju da bi, ako bi se to desilo, sasvim sigurno bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama Evropske unije, da bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga.

Dizajn evro novčanica, objašnjavaju u Narodnoj banci, je isti nezavisno od države koja ih štampa i dizajn kovanica je regulisan odgovarajućom Uredbom Saveta EU od 24. juna 2014. godine.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale#

    23. jul 2021 | 13:36

    Bravo Hrvati... Srbina na novčanici! Bolje to, no da mu palite kuću, ubijate njegove rođake...

  • Pjer

    23. jul 2021 | 13:27

    Što ne stavite Hitlera, više je on uradio za vas nego Tesla

  • Zvezda

    23. jul 2021 | 12:51

    Bas ljepo od hrvata sto jednog srbina stavljaju na svoju kovanicu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>