• 4
 ≫ 

Mali zahvalio Sosi na odličnoj saradnji: "Novi aranžman sa MMF je samo podrška, novac nam ne treba"

 ≫ 

Ministar je podsetio da je Odbor direktora MMF-a 18. juna potvrdio novi savetodavni aranžman sa Srbijom

  • 4
MMF OCENA MALI Siniša Mali / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija Siniša Mali primio je danas u oproštajnu posetu stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji, Sebastijana Sosu.

Zahvalio se Sosi na odličnoj saradnji i dodao da su u prethodnom periodu "Republika Srbija i MMF imali zaista dobar i konstruktivan odnos", te da je u junu potvrđen i novi savetodavni aranžman naše zemlje i te međunarodne finansijske institucije, saopštilo je ministarstvo.

Ministar Mali je podsetio da je Odbor direktora MMF-a 18. juna potvrdio novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati 30 meseci, i koji predstavlja još jednu uspešnu potvrdu ekonomske politike Srbije.

- Ono što je za nas posebno važno i što uvek želim da naglasim to je da je taj aranžman isključivo savetodavnog karaktera, što znači da nam nije potreban novac od MMF-a, čak ni u vremenima svetske ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona - rekao je ministar finansija.

Prema rečima Malog, novi aranžman sa MMF-om je podrška nastavku reformskih procesa u Srbiji i prvenstveno je usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

- Akcenat će biti na daljim strukturnim i institucionalnim reformama, među kojima su dalja reforma javnih preduzeća i nastavak modernizacije Poreske uprave. Poseban fokus je na takozvanoj zelenoj agendi i u planu je izrada sveobuhvatnog plana za zeleni rast - rekao je Siniša Mali.

Istakao je značaj unapređenja poslovnog okruženja, kao i sprovođenje odlučnih mera za suzbijanje sive ekonomije. Saradnja sa MMF-om nam, dodao je, daje dodatni kredibilitet u međunarodnoj finansijskoj javnosti i njihova pomoć i saveti su za nas značajni, posebno u ovim, za ceo svet, teškim vremenima.

Mali je istakao i dobre ekonomske rezultate Srbije u prethodnom periodu, uprkos pandemiji, rekavši da je Srbija u prvom kvartalu ostvarila rast BDP-a od 1,7 odsto, a da se u drugom kvartalu očekuje rast između 12 i 15 odsto.

- Imajući u vidu tekuća kretanja, za ovu godinu možemo očekivati rast i od čak sedam odsto i ponovo jedan od najboljih rezultata u Evropi. Podatak koji posebno ohrabruje jeste da smo u prvih šest meseci ove godine imali 1,72 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je 19 odsto više nego 2020. - naveo je ministar Mali.

Novi program saradnje Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument - PCI) trajaće od juna 2021. do kraja 2023. godine.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kontrol S

    26. jul 2021 | 14:04

    Uzimate njihov prljavi novac,samo ne javno.

  • PRC

    26. jul 2021 | 22:05

    Ovo je u vašem opisu posla. Kada će te osobama sa 100% invaliditetom početi da povećavate dodatak za pomoć i negu a ne da ga smanjujete? 2006. godine je iznosio 13.917 dinara, danas taj dodatak iznosi 10.599 dinara a da je pratio rast penzije trebao je da bude preko 30.000 dinara. I nemojte vi nama da poklanjate lekove kupićemo mi koji nama lek treba, kao i ovih 20 evra.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>