• 0
 ≫ 

Od otpada u proizvodnji viskija prave biogas: Inovativno rešenje škotske destilerije

 ≫ 

Biogas smanjuje emisiju ugljen-dioksida za preko 95 posto u odnosu na dizel i druga fosilna goriva

  • 0
biogas

Foto: Pixabay

Proizvođač škotskog viskija Glenfidič saopštio je kako je počeo da prebacuje svoje dostavne kamione sa klasičnih goriva na pogon na biogas s niskom emisijom, koji kompanija proizvodi od otpada iz sopstvenog procesa destilacije viskija u okviru inicijative za održivost "Zatvorena petlja".

Iz Glenfidiča su naveli da su u svojoj destileriji u Daftaunu, na severoistoku Škotske, instalirali pumpe za biogas koje koriste tehnologiju koju je razvila matična kompanija "Vilijam Grant & Sinovi" za pretvaranje sopstvenog proizvodnog otpada u gas sa ultra niskim sadržajem ugljenika (ULCF), a koji emituje minimalnu količinu ugljen-dioksida i drugih štetnih čestica.

Stjuart Vots, direktor destilerije u vlasništvu porodične kompanije "Vilijam Grant & Sinovi", rekao je da Glenfidič tradicionalno prodaje otpad od zrnevlja iz procesa pravljenja slada kako bi se on koristio za visokoproteinsku hranu za stoku.

Međutim, kroz anaerobno vrenje, gde bakterije razgrađuju organsku materiju proizvodeći biogas, destilerija je došla do saznanja da tečni otpad iz tog procesa može da koristi za proizvodnju goriva i da konačno reciklira sve svoje otpadne proizvode na taj način.

Iz ove destilerije, koja godišnje proda više od 14 miliona boca viskija, kažu da njihov biogas na bazi viskija već pokreće tri specijalno adaptirana kamiona koja transportuju njihove proizvode na četiri lokacije u centralnoj i zapadnoj Škotskoj.

Dodaju, takođe, da biogas smanjuje emisiju ugljen-dioksida za preko 95 posto u odnosu na dizel i druga fosilna goriva, i da smanjuje emisiju drugih štetnih čestica i staklenih gasova do 99 procenata.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>