• 1
 ≫ 

Koliko košta Tokio 2020: Da li domaćini posle Igara dožive ekonomski bum ili budu u minusu?

 ≫ 

Olimpijske igre Tokio 2020 održavaju se u periodu od 23. jula do 08. avgusta 2021. godine

  • 1
Tokio, Olimpijske igre 2021, ceremonija otvaranja, defile nacija

Foto: Tanjug/AP

Olimpijske igre 2020 (OI 2020) koje se trenutno održavaju u Tokiju deluju impresivno, u svakom smislu, a posebno su oduševile svojom ceremonijom. Možemo biti saglasni da od Japanca ništa manje nismo ni očekivali.

Ali, to sve košta, i to papreno.

BBC je radio grublju analizu troškova: Koliko grad-domaćina košta organizovanje najvećeg sportskog događaja? Mnogo je planova, izazova, zadataka, posebno nakon krizne 2020. godine.

Letnje olimpijske igre 2016. održane su u Brazilu, u Rio de Ženeiru, mada je Tokio bio jedan od užih kandidata, za šta je izdvojio čak 150 miliona dolara. Drugi pič (eng. pitch) je prošao dobro po ovaj grad, ali je morao da izdvoji novac ponovo - polovinu od pomenute sume.

Finalni budžet Tokija za potrebe organizovanja OI iznosi više od 15 milijardi dolara. Ovogodišnje Letnje OI su, navodno, najskuplje do sada - a zvanični troškovi su veći za 22 odsto, odnosno dostižu 15,4 milijarde dolara.

Ruski rulet: Napredak ili dugovi

 

Doduše, ni Igre održane 2016. nisu bile mnogo jeftinije, ali je Rio, ipak, u te svrhe izdvojio manje od 15 milijardi dolara. Prema jednoj studiji, prosečni rashodi, vezani za organizovanje OI, iznosili su 12 milijardi dolara u periodu od 2007. do 2016. godine.

Zanimljivo je da su tokom protekle decenije, gradovi-domaćini uvek trošili više od planiranog.

OI održane 2004. godine u Atini, u Grčkoj, bile su kasnije "okrivljene" za produbljivanje ekonomske krize u zemlji, a Montreal (Kanada) je zbog ove sportske manifestacije iz 1976. godine - decenijama kasnije otplaćivao dugove.

Olimpijske igre 2021

Foto: Tanjug/AP

S druge strane, ne treba smetnuti s uma da Olimpijske igre i donose mnogo novca. Tu su, pre svega, mnogobrojna sponzorstva za Internacionalni olimpijski komitet i dogovori s televizijama.

Takođe, gradovi-domaćini nadaju se ekonomskom bumu nakon održavanja događaja: od kreiranja novih poslova, preko turizma, do ulaganja u infrastrukturu i sport.

U tom kontekstu, za primer se obično uzima Barselona i period 1992. godine, kada je došlo do ponovnog razvitka grada. Dakle, španski "biser" je od tada jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, i taj uspeh traje skoro 30 godina.

Olimpijske igre 2021

Foto: Tanjug/AP

Ipak, London tokom 2012. godine kada su održane OI i Paraolimpijske igre, nije zabeležio tako dobre rezultate ako govorimo o svetskim turistima i godini ranije. Ali, dok oni odlaze i vraćaju se, zgrade su tu da ostanu.

Nije sve u brojkama

 

Npr, Olimpijski stadion u londonskoj četvrti Stratford je sada teren kluba Vest Hem Junajted. Takođe, Olimpijski park u Riju postao je mesto za okupljanje muzičara, za festivale i takmičenja u e-sportu. Neki objekti su, međutim, kritikovani jer nisu "dobro održavani".

Ali, vratimo se na Japan.

Tokio 2020 je takođe morao da se bori s globalnom pandemijom, i otežavajućim uslovima organizovanja najvećeg svetskog sportskog događaja. Trenutna situacija je navela na trošenje više milijardi dolara nego inače. Za početak, stadioni neće biti puni ove godine.

Ali, uprkos svemu tome, ekonomski stručnjaci su skeptični po pitanju toga da li Olimpijske igre doprinose ekonomskom prosperitetu grada u kojem se održavaju. S druge strane, ne treba sve posmatrati kroz "brojke", ima nečega i u prestižu, odnosno ponosu.

Video: Neka igre počnu: Olimpijski stadion u Tokiju obasjan vatrometom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    28. jul 2021 | 11:39

    Pa Japan bez publike i navijača iz celog sveta u debelom minusu.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>