• 0

Nikad sporiji rast prodaje: Fali im skladišta, a izdaci se gomilaju

U proteklih 12 meseci, kapitalni izdaci i zakup opreme skočili su 74% na 54,5 milijardi dolara, što je skoro dvostruko više od stope rasta pre godinu dana

  • 0
Amazon, Nemačka, logo, skladište

Foto: Tanjug/AP

Amazonu su naglo pale akcije, zbog čega je najveći akcionar kompanije i njen osnivač, Džef Bezos, u danu izgubio skoro 14 milijardi dolara. Sada je Bernar Arno opet najbogatiji na svetu.

I dok Bezos i dalje slavi uspeh svoje druge kompanije, "Blu Oridžin", te sprema nove svemirske pohode, sa vodećim e-trgovcem stvari ovih dana ne stoje baš najbolje.

Naime, Amazon mora da potroši milijarde dolara za proširenje skladišta i sistema isporuke, dodajući tako pritisak na svoje akcije koje su u petak pale 7 odsto, nakon što je prognoziran slabiji rast prodaje.

Kompanija iz SAD se utrkuje da zadovolji potražnju, iako se kupci sve više odlučuju za šoping van kuće, i tako se vraća na putanju pre karantina. Podsećamo, 2020. bila je plodonosna za gigante kao što je Amazon, jer je zbog mera karantina onlajn prodaja procvetala.

Amazon je prošle godine i zaposlio oko 100.000 novih lica, jer se drastično povećao obim posla, a slobodnog prostora im i dalje ponestaje. To je potvrdila i Andrea Lej, iz firme za optimizaciju e-trgovine "Ideoclick", prenosi Rojters.

"Čak i nakon što je Amazon skoro udvostručio svoju skladišnu i transportnu mrežu u prethodnih 18 meseci, očekuje značajna ulaganja, a da ne pominjemo troškove zapošljavanja i obuke osoblja. Tesno tržište rada primoralo je Amazon da ranije podigne plate i uvede tzv. signing bonus, kako bi privukao zaposlene na puno i nepuno radno vreme, kojih sada ima 1.335.000", rekao je CFO u Amazonu, Brajan Olsavski.

Amazon logo

Foto: Shutterstock

Amazonova potrošnja za prikupljanje dugoročnih dobitaka uz rizik kratkoročnog profita nalazi u priručniku koji je primenjivao više od 27 godina, ponekad iskušavajući strpljenje Volstrita. "Sporiji rast i povećana ulaganja čine akcije izazovnijim", kažu analitičari JPMorgan-a.

Amazon planira da u narednim godinama u svoju globalnu distributivnu infrastrukturu doda 517 objekata, prema logističkoj konsultantskoj kući "MWPVL International". Amazon nije komentarisao tačnost procena o kvadraturi, ali je rekao da se njegovo širenje infrastrukture već povećava. U proteklih 12 meseci, kapitalni izdaci i zakup opreme skočili su 74% na 54,5 milijardi dolara, što je skoro dvostruko više od stope rasta pre godinu dana.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke