• 27

Vozači su ljuti zbog skupog tehničkog pregleda, a znate li kako se uopšte cena određuje?

Očekuje se predlog cene pregleda

 • 27
Tehnički pregled

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Promene u načinu obavljanja tehničkih pregleda vozila, ovih dana su vozačima donele i neprijatno iznenađenje u vidu novih, viših cena.

Kao što je Telegraf već pisao, primena novih propisa tehničke preglede je obavezala na snimanje čitavog toka kontrole, odnosno svih provera tehničke ispravnosti vozila, zbog čega sada sve traje duže nego ranije. Zbog svega toga tehnički pregledi sada mogu da pregledaju manje vozila nego ranije, pa razliku u zaradi moraju da nadoknade povećanjem cena.

Gorivo, svedoci smo, takođe skače malo-malo, a sada stiže i novi rast cena koje sada plasiraju - samouslužne perionice.

Predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda Vladimir Marinković rekao je da očekuje da će se do septembra normalizovati situacija sa tehničkim pregledima, a to se odnosi i na cene tehničkih pregleda i na gužve koje se tranutno stvaraju na linijama pregleda vozila

On je dodao da se do kraja godine očekuje da proradi centralni informacioni sistem i budu završen Pravilnik o obuci kontrolora, kada će MUP moći da da predlog cene pregleda. Ponovio je i kako to, po zakonu izgleda:

- Po zakonu, najvišu i najnižu cenu tehničkog pregleda vozila određuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija na predlog MUP-a, ali postoje preduslovi da bi se to desilo. Očekujemo da Agencija za bezbednost saobraćaja završi Pravilnik o obuci kontrolora, a zatim i uvođenje cetralnog informacionog sistema i kad se to bude završilo tada će MUP moći da da predlog cene pregleda. Do tada to nije moguće pojašnjava Marinković.

- U regionu su odavno definisane sve ove stvari, pa poređenje sa regionom nije ralno, a i oni tamo imaju drugačije pravilnike. Vi u Hrvatskoj možete da pregledate onoliko automobila koliko pregledača imate, bez vremenskog ograničenja trajanja pregleda - navodi on.

On je dodao da bi tio sve trebalo da bude gotovo do kraja ove godine, ali da bi do pada cena možda moglo da dođe i ranije.

Inače, Redakcija Telegrafa uspela je da dođe do predloga novog cenovnika, koga će se verovatno pridržavati većina tehničkih pregleda u Novom Sadu i okolini. Cene po kategorijama vozila možete pogledati u galeriji ispod:

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • CVele

  Nekome odgovara da pospeši bunt i nezadovoljstvo u Srbiji,saobraćajne policajce gotovo da i ne viđamo,cene teh.pregleda otišle u nebo,mnogi zagovaraju blokade puteva,vozači izloženi samovolji odgovornih već najavljuju i druge blokade,vakcinacije,glasanja a ima ih podosta u Srbiji.Sada je očito da nije slučajnost već namera,žao mi je što vrh države ćuti !

  3
  2

  Podelite komentar

 • Nenad

  U mnogo Evropskih zemalja tehnički se radi na dve godine i nije skuplji od 50-60 evra. Ovo je prevršilo svaku meru. Dokle više bre?

  32
  0

  Podelite komentar

 • Grunf

  Skupo je onima što leti voze zimske gume i sipaju gorivo za 500 dinara.

  0
  37

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke