• 15

Cene divljaju, ali plate ne prate taj rast: "Na Zapadu uskoro nećete moći da kupite svoj stan"

Poslednjih meseci vidimo i kako su cene nekretnina u Srbiji drastično porasle, pa će vam mnogi reći da sada nikako "nije vreme za kupovinu stana"... Ali, kada jeste?

  • 15
Izdavanje stanova, izdavanje stana, kljucevi

Foto: Shutterstock

Govoreći o 21. veku, slobodno možemo reći da se svet deli na period pre i posle svetske kovid-19 pandemije. Ne samo što je planetu zahvatila zdravstvena i društvena, već i ekonomska kriza, i to veoma jaka, koja se manifestuje na različite načine - na mikro planu.

Od poljuljanog tržišta rada, pri čemu u određenim sektorima sada masovno fali radna snaga, a to je bilo nezamislivo do 2019, pa do toga da su milioni radnika i dalje na prinudnom odmoru, primaju manje zarade, a sve poskupljuje. Izuzeto je, možda, 5 grupa proizvoda/usluga kojima se cene nisu menjale. Za sve ostalo, ne možemo reći isto.

Poslednjih meseci vidimo i kako su cene nekretnina u Srbiji drastično porasle, pa će vam mnogi reći da sada nikako "nije vreme za kupovinu stana"... Ali, kada jeste? Teško je uhvatiti idealan trenutak, a obezbeđivanje nekretnine često nije stvar želje, već nužde.

Trend rasta cena, naravno, nije slučaj samo kod nas, već u celom svetu. Sada su posebno u fokusu razvijene zemlje, gde su nekretnine 10 posto precenjene u odnosu na dugoročni prosek. To je najveća ekspanzija u 120 godina.

OECD se takođe bavio stanjem nekretninama u državama koje su članice te organizacije, i zaključeno je da se beleži najsveobuhvatniji porast cena nekretnina u poslednje dve decenije. To samo za sebe dovoljno govori koliko je korona uzburkala svet.

Ova vest je svakako dobra za vlasnike nekretnina, ali ne i za kupce. Ekonomski analitičari kažu da "divljanje" cena vodi ka finansijskoj nestabilnosti. Ukratko, stvar se otela kontroli.

agent za nekretnine

Foto: Freepik

Šta kaže indeks koji meri rast cena nekretnina?

 

Reč je o parametru koji meri kvartalo kretanje realnih cena, a u obzir je uzet period od prvog tromesečja 2019. do prvog kvartala ove godine. Kako ne bismo postupno prelazili sve kvartale, odnosno kako bi razlika bila jasnija, evo podataka samo za 1. kvartal 2019. (godine pre pandemije) i 1. kvartal 2021. godine:

1. Evrozona: 104,4 naspram 113,66

2. SAD: 132,3 naspram 152,84

3. Ujedinjeno Kraljevstvo: 120,46 naspram 128,72

4. Kina: 130,58 naspram 130,93

Po ovome zaključujemo da su se cene neznatno menjale u vodećoj azijskoj sili, a najviše u SAD, zatim u zoni evra, pa onda u Ujedinjenom Kraljevstvu. O rastu cena nekretnina na području Amerike, govori se mesecima unazad. Doduše, slično je kao i na Novom Zelandu, gde se svakog momenta čeka da "balon pukne".

Cene nekretnina dostižu rekordne nivoe, a prema analizi Financial Times-a - od 40 država OECD-a samo u njih tri, tokom prvog kvartala, nije zabeležen viši nivo cena u ovom domenu. To je, ujedno, najniži udeo od 2000. godine, kada se krenulo s prikupljanjem ovih podataka.

stan, nekretnine

Foto: Freepik

Tri ključna faktora za rast tržišta

 

Naime, najsnažniji rast cena nekretnina u prvom kvartalu neke godine, tokom poslednjih 30, iznosio je 9,4 odsto. Za to, kažu stručnjaci, postoje barem 3 ključna razloga: veoma niske kamatne stope, akumulirana štednjapotreba za dodatnim stambenim prostorom, usled rastućeg rada od kuće.

Dok se ponuda "bori" da sustigne pojačanu potražnju, dešavaju se problemi i na "drugoj strani". Došlo je do ogromnog povećanja cena građevinskog materijala, usled izazova s poremećenim lancima snabdevanja, a sve to, naravno, utiče na finalnu cenu nekretnine. Ceh, ponovo, plaćaju građani, kupci.

Kratkoročno gledano, ovaj skok cena može biti pozitivan po privredu, jer vlasnici nekretnina osećaju da imaju više para i spremni su da troše. Takvog stava je i Klaudio Borio iz Odeljenja za monetarnu i ekonomsku analizu u Banci za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements) iz Bazela.

Ali, nijedna krajnost dugoročna nije dobra. U ovom slučaju može doći do neodrživog rasta, posebno u kombinaciji sa jakom kreditnom ekspanzijom. Zanimljivo je da cene idu naviše čak i u zemljama gde su već bile na zavidnom, čini se, maksimalnom nivou.

Nekretnine

Foto: Pixabay

U Sjedinjenim Državama, recimo, cifre su u aprilu ove godine porasle najviše u poslednje tri decenije, nakon što je S&P Case-Shiller indeks skočio 14,6 posto. Takođe, primetan je značajan rast u Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Turskoj, i svakako na pomenutom Novom Zelandu, u Kanadi, ali i raznim drugim zemljama.

Borio kaže da se "neobično brza dinamika" dešava i zbog "ekstremno povoljnih finansijskih uslova". Kada se to sve sabere sa niskim kamatnim stopama, jasno je zašto cene nekretnina - globalno - rastu tako brzo i neočekivano. Maltene preko noći.

Ovaj stručnjak, ipak, kaže da će situacija na Zapadu postati sve gora, tj. da će kupovina sopstvenog stana biti sve teža, uprkos tome što su stambeni krediti povoljniji nego ikad. Zašto? Zato što cene nekretnina u državama OECD-a rastu brže od plata. Zakupi su takođe sve skuplji.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    8. avgust 2021 | 20:01

    Пре пет година када сам купио стан на кредит, сви су ми причали да ти је стан скупљи од реалне цене и да би требало да сачекам коју годину и да ће станови појефтинит. Неки балон требам сачекати да пукне. Пета година је прошла, ја пола кредита отплатио, добио ћерку, пет година са женом живимо како хоћемо у нашем миру. Цена станова сада у згради где сам ја скоро за 30% је поскупела а они који чекају да неки балон пукне и да их је страх од кредита, нека им је срећно чекање.

  • nikolas

    8. avgust 2021 | 20:22

    U SVAJCARSKOJ STAN ILI KUCU MOGLI SU DA IMAJU SAMO BOGATASI ,DOKTORI,ADVOKATI ,BANKARI A RAJA CRKAVA U IZNAJMLJENIM STANOVIMA I STEDI CITAV ZIVOT ZA STARACKI DOM!!!

  • DRagutin

    8. avgust 2021 | 23:10

    Nesmem ni da pomislim šta će biti za nekih 5 godina... Sve ovo sa nekretninama se dešava zato što su banke širom sveta uvele negativnu kamatu na štednju a kada se preliju pare sa štednje u nekretnine to će biti kraj ove hiper gradnje! Teški kolaps gradjevinarstva će biti! Drastično manje će se graditi... Živi bili pa videli!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>