• 0

Dolaze bolji dani za avio-svet: Hoće li gigant moći da odgovori na sve porudžbine?

Cilj kompanije je smanjenje emisije ugljen-dioksida za 50 odsto

  • 0
Airbus je u nezapamćenoj krizi

Foto: Tanjug/AP

Definitivno ima naznaka da se avio-industrija i turizam oporavljaju, a o tome ne svedoče samo prodate karte i aranžmani, niti veći protok na aerodromima, već i porudžbine letelica.

Naime, Er Frans je naručio 60 aviona tipa Erbas A220-300, a gigant njima planira da zameni svoje letelice Erbas A318 i A319 na mreži kratkolinijskih i srednjelinijskih letova.

Prvi poručeni model bi trebalo da se nađe na aerodromu Šarl de Gol krajem septembra.

Kako je saopštio Er Frans, taj avion ispunjava njihov plan za održivo poslovanje, s obzirom na to da je napravljen od lakših kompozitnih materijala, odnosno koristi 20 odsto manje goriva i proizvodi 34 odsto manje buke u odnosu na letelicu od ranije, koja pripada starijoj generaciji.

Cilj kompanije je smanjenje emisije ugljen-dioksida za 50 odsto, u apsolutnom iznosu, u domaćoj i regionalnoj mreži do 2024. godine, kao i smanjenje emisije ugljen-dioksida od 50 odsto, po putniku, po pređenom kilometru do 2030. godine. Tu misiju imaju i drugi avio-prevoznici.

Ali, briga o planeti i zamena u te svrhe, nije jedini okidač za rast porudžbina letelica. Kako nam je nedavno otkrio Jožef Varadi, CEO Viz Era, mađarski prevoznik je iskoristio krizu da proširi poslovanje i naruči nove avione.

Oni su još u martu 2020. poručili nove avione od Erbasa, a takođe su i ulagali više u tehnološku platformu. "U tekućoj godini od presudnog značaja je i pronalaženje adekvatnog stručnog kadra, sposobnog za upravljanje kriznim situacijama", kazao je Varadi.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>