• 7

Jedan hotel u Beogradu tražio radnike iz Bangladeša: "Obratićemo se državi"

Hotelima i restoranima nedostaje oko 15.000 radnika, rekao je Genov

 • 7
Ugrožene struke u Nemačkoj ovih dana

Foto: Pixabay

Hotelijeri u Srbiji tražiće pomoć države u zapošljavanju radnika, najavio je direktor Udruženja hotelsko-restoraterske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

On je rekao da će u septembru na Skupštini tog udruženja biti formulisan zahtev Vladi Srbije za olakšice u zapošljavanju radnika, oslobađanjem od poreza i doprinosa na zarade kako bi se većim platama zaustavio odlazak neophodnog kadra iz zemlje.

"Hotelima i restoranima nedostaje oko 15.000 radnika, a da bismo ih stimulisali da ne odlaze iz zemlje i da ne bismo bili prinuđeni da ih 'uvozimo' iz Bangladeša tražićemo od države da za novouposlene zarade budu oslobođene od poreza i doprinosa kako bi hoteli i restorani mogli da ih povećaju", rekao je Genov za Betu.

Dodao je da je jedan hotel već pregovarao o dolasku radnika iz Bangladeša i da je u poslednjem trenutku uspeo da ih nađe na domaćem tržištu, ali da "uvoz" iz te zemlje nije isključen kao rešenje za deficit radne snage na domaćem tržištu, pre svega konobara, kuvara, sobarica.

On je rekao da se istovremeno moraju tražiti rešenja u školskom sistemu da se poveća broj obrazovanih za ta zanimanja.

U hotelima i restoranima Srbije, prema njegovim rečima, radi oko 46.000 radnika, a sa zaposlenima u kafićima, raznim kuhinjama u tom sektoru radi oko 76.000 ljudi. Genov je naveo da je popunjenost kapaciteta u gradskim hotelima od 30 do 70 odsto i da je bolja poslovna situacija nego prošle godine, ali da je smanjen broj turista u planinskim i banjskim centrima za 10-15 odsto jer su turisti ove godine odmor više koristili za odlazak na more.

Kako će se završiti turistička sezona prema njegovim rečima teško je proceniti jer dugoročnih rezervacija nema, a mesta se rezervišu nekoliko dana pred polazak na odmor.

Video: Osetite ukus luksuza: Ovo je kapućino od zlata koji košta svega 22 eura

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mali

  4. avgust 2021 | 10:18

  Kakve su plate davali konobarima dobro je da nisu svi pobegli..

 • Ja

  4. avgust 2021 | 11:35

  Pametni Amerikanci. Zabranila bih zaposljavanje stranih državljana u privatnim i državnim sektorima. Prednost bi svakako morali da imaju državljani s adresom prebivališta u našoj zemlji.. Ne, dvojna državljanstva i.. I posle pitaju zasto nam odlaze mladi kadrovi? Sramota! E, Srbijo.. Dno dna si postala..

 • aca

  4. avgust 2021 | 12:48

  HAHAHAHAHAHA ko je lud da sa druge strane sveta dođe da radi za 250evra...najbolje je da vratite robovlasništvo.....

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>