• 1
 ≫ 

"Japanac" briljira: Ostvaren rekordan profit, ali ih dva faktora koče ubuduće

 ≫ 

Svetski lider po prodaji vozila ostaje pri prognozi iz maja da će operativna dobit u tekućoj fiskalnoj godini iznositi 22,93 milijarde dolara

  • 1
Toyota Mirai

Foto: Toyota

Kompanija "Tojota Motor" izvestila je da je ostvarila rekordan operativni profit u drugom tromesečju 2021. godine od 997,49 milijardi jena ili 9,15 milijardi dolara, jer se pandemijom pogođena prodaja snažno oporavila.

Vodeći japanski proizvođač automobila se, međutim, uzdržao od povećanja prognoze celogodišnje dobiti, navodeći kao razlog "rast broja slučajeva kovid-19 i globalnu nestašiču čipova".

Tojota, svetski lider po prodaji vozila, ostala je pri prognozi iz maja da će operativna dobit u tekućoj fiskalnoj godini iznositi 2,5 biliona jena ili 22,93 milijarde dolara, prenosi CNBC.

Akcije kompanije su pale 2 posto na popodnevnom trgovanju na Tokijskoj berzi, nastavljajući silazni trend zabeležen tokom jutarnje sesije, jer je deo investitora razočaran što projektovani profit za 2021. nije povećan.

Snažnom finansijskom rezultatu Tojote u periodu od aprila do juna doprinelo je i povoljno kretanje jena na deviznim tržištima. Kompanija je takođe zadržala raniju prognozu o prodaji vozila u tekućoj godini na 8,7 miliona jedinica, u odnosu na 7,65 miliona prošle godine.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>