• 0

Smiruju se cene hrane, počele blago da padaju: Mleko jeftinije, ali je šećer poskupeo

Cene mesa su generalno blago napredovale

  • 0
rolat sa jagodama, KOLAČ, KUHINJA, RECEPTI

Foto:Shutterstock

Svetske cene hrane nastavile su silazni trend u julu, drugi mesec zaredom, vođene padom cena žitarica, biljnih ulja i mlečnih proizvoda, ali su i dalje 31 posto više nego u istom mesecu 2020, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, FAO.

Njihov indeks cena hrane, koji prati mesečne promene na globalnom tržištu osnovnih prehrambenih proizvoda, iznosio je prošlog meseca, u proseku, 123 poena u odnosu na junski nivo od 124,6 poena.

Cene žitarica su bile za 3 procenta niže u julu u odnosu na prethodni mesec, a najviše je pojeftinio kukuruz, za 6 posto, prenosi Rojters. Na kotacije kukuruza su uticali poboljšani izgledi argentinskog i američkog roda, kao i otkazivanje uvoznih narudžbina iz Kine, što je nadjačalo zabrinutosti vezane za slabiju berbu u Brazilu.

Međunarodne cene pirinča su takođe potonule prošlog meseca - na dvogodišnji minimum, jer su ponuda novog roda i valutna kretanja doprineli usporavanju tempa prodaje. S druge strane, cene pšenice su porasle 1,8%, dostižući tako najviši nivo od sredine 2014. godine.

Snažno pojeftinjenje mlečnih proizvoda

Te cene su, navodi se, podstaknute problemima vezanim za sušu u Severnoj Americi, zatim za jake padavine u Evropi i niže prinose u Rusiji, od prvobitno procenjenih. Cene biljnih ulja su pale 1,4% u odnosu na jun, na petomesečni minimum, jer je oporavak kotacija palminog ulja neutralisan padom cena drugih ulja.

mleko

Foto: Freepik.com

U julu su snažno pojefitinili mlečni proizvodi, za 2,8 procenata, dok je nasuprot tome - šećer poskupeo 1,7 odsto četvrti mesec uzastopno, zbog rasta cena sirove nafte i neizvesnosti u pogledu uticaja mraza na prinose u Brazilu, koji je najveći svetski izvoznik.

Cene mesa su generalno blago napredovale, pri čemu je najviše skočilo živinsko meso usled snažnog uvoza u istočnoj Aziji, dok su se kotacije svinjskog mesa neznatno spustile zbog pada kineskog uvoza, izveštava FAO. Agencija nije ažurirala svoje prognoze o svetskoj ponudi i potražnji žitarica. U junu je predvidela da će globalne zalihe žitarica 2021/22. porasti prvi put od 2017/18. godine.

Video: Vlasnik restorana odlučio da pozlati svoja jela: Da li ste za jedan zlatni odrezak?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke