• 4

Dan rudara: "Hleb sa sedam kora, 400 metara ispod zemlje"

Na praznik koji se obeležava u znak sećanja na 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe

  • 4
Rudnik, podzemni, šine, zlata, srebra, bakra Foto: Shutterstock

Oko 30.000 rudara, koliko ih ima u Srbiji, danas slavi Dan rudara, a i ove godine najveća im je želja, kako kažu, da svaki put iz jama izađu živi, zdravi i nepovređeni, jer nimalo lako nije zarađivati "hleb sa sedam kora - 400 metara ispod zemlje".

Na praznik koji se obeležava u znak sećanja na 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe, rudari dodaju i da se nadaju investicijama, kao i novim kolegama kako bi im bilo lakše i kako bi se i proizvodnja povećala.

Jedan od rudara Ibarskih rudnika, gde je eksploatacija počela pre skoro jedog veka, Milinko Radičević kaže da upravo zbog toga što im je posao opasan i rizičan uvek moraju da budu koncentrisani da ne prave greške i da pre svega moraju da čuvaju jedni druge.

"Potrebna je velika disciplina i odgovornost za ovaj posao. To je težak i odgovoran poziv. Svi smo ovde iz nužde, svima nama je bitan novac, da primamo plate", naveo je Radičević i naglasio da bi im značilo da dobiju uvećanje zarade, jer su poslednjih nekolko godina na istom nivou.

Takođe, kažu da dugo nije bilo ni ozbiljnih ulaganja u rudnik, u opremu, u mašine, što bi oni želeli, jer bi im sve to olakšalo rad i povećalo proizvodnju.

"I dalje koristimo alat, opremu i tehnologiju kojom se radilo pre možda tridesetak godina, ali nekako izdržavamo”, rekao je Radičević, jedan od skoro 420 zaposlenih u Ibrarskim rudnicima. Radičević dodaje da se na posao u jami "Jarando", koja spada u rizične zbog izuzetno zapaljivog metana i ugljene prašine, navikao posle tri meseca, iako mu je teško bilo da se odluči na taj korak.

"Važno je probiti led, prvi dani rada su najbitniji, ovde radim već 15 godina, ali taj strah od jame, podzemlja, najbitnije je savladati u početku. Kada prođe mesec dana ili tri uklopite se u ambijent i prizor", rekao je Radičević koji je naglasio da se raduje što će Izložba koju je rudnik priredio prilika da se ljudima dočara njihov radni dan, uslovi, ambijent.

On je svim kolegama rudarima i podzemne i površinske eksploatacije, kao i njihovim porodicama, čestitao praznik i poželeo dobro zdravlje i sreću.

Kaže i da im nedostatak radne snage otežava situaciju i da zato ne mogu da imaju proizvodnju uglja koju bi mogli, ali i da su im potrebni radnici za održavanje jamskih prostorija.

Marko Božić iz jama "Tadenje" i "Pobrđe" kaže da samo hrabri ljudi mogu da rade u rudniku, da svi imaju strah, ali se on prevaziđe.

"Sam ulazak u jamu je težak, ali sve se to vremenom prevaziđe. Nadam se da ću ovde steći penziju, i moja deca da ovde rade, ova frima treba da radi da bi ceo kraj opstao", rekao je Božić koji je u rudnike stigao u aprilu prošle godine.

Nadamo se da će biti investicija i da će doneti neko olakšanje i nama i svim rudarima u Srbiji, rekao je on.

Milanko Jovanović kaže tu je poslednjih 28 godina zarađivao za, kako se kaže, hleb sa sedam kora i da je tako stekao penziju.

"Iz ovog rudnika sam zaradio, ishranio decu, prezadovoljna sam i želeo bih svoj deci koja su došla da rade ovde da steknu penziju i ishrane svoju kao ja”, naveo je Jovanović.

Povodom Dana rudara u Ibrarskim rudnicima priređena je izložba čiji je deo i dokumentarni film o rudarima iz jame "Jarando". Osim fotografija izloženi su i delovi stare rudarske opreme kao što su alati i samospasi koje su čuvali rudari. Izložbu "Hleb sa sedam kora - 400 metara ispod zemlje" moći će da vide i Beograđani i Kraljvčani.

Mihajlovićeva u čestitki: Za održivo i zeleno rudarstvo

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, povodom Dana rudara i rudarki uputila je čestitku svim zaposlenima u srpskim rudnicima, sa izrazima dubokog poštovanja za izuzetno važan i visokorizičan posao koji obavljaju.

"Povodom Dana rudara i rudarki upućujem iskrene čestitke rudarima i rudarkama, njihovim porodicama i svim zaposlenima u rudarskoj industriji. Čestitam im i na istrajnosti i predanosti profesiji koja traži mnogo hrabrosti, odricanja i ljubavi prema ovom poslu.

Sigurna sam da za rudare i rudarke Srbije slede uspešniji i srećniji dani. Naša borba za održivo i zeleno rudarstvo podrazumeva nove, značajne investicije, ali i unapređene uslove rada, modernizaciju procesa proizvodnje i ekološke standarde dostojne najrazvijenijih zemalja sveta.

Mogu da obećam da ćemo se maksimalno posvetiti poboljšanju uslova rada i boljoj zaštiti na radu, kako bismo zajedno radili na privrednom razvoju, rastu životnog standarda i srećnijoj budućnosti", naglasila je Mihajlovićeva.

Čestitka direktora JКP "Beogradske elektrane"

Rade Basta Foto: Tanjug/Rade Prelić

Povodom Dana rudara u Srbiji, direktor JКP „Beogradske elektrane“ Rade Basta čestita rudarima u Srbiji, 6. avgust i poručuje da je rudarstvo osnov za privredni razvoj naše zemlje.

„Čestitam Vam Dan rudara Srbije i ovim putem želim da izrazim svoje duboko poštovanje, najiskrenije divljenje i zahvalnost za jedan od najtežih i najodgovornijih poslova koji obavljate. Njagov značaj se ne ogleda samo u tonama iskopane rude, već i u činjenici da je upravo to naš strateški resurs koji decenijama daje značajan doprinos privrednom i ukupnom napretku Republike Srbije, a i okosnica je budućeg celokupnog razvoja društva. Želim vam dobro zdravlje i mnogo uspeha u radu uz rudarski pozdrav „Srećno"!“

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rudari

    6. avgust 2021 | 09:36

    Rudarima i njihovoj porodici trebala bi drzava da obezbede veci platu jer je tezak posao

  • ⚒️⚒️⚒️

    6. avgust 2021 | 11:19

    Svim Rudarima zelim Srecan praznik! SRECNO!

  • objektivna

    6. avgust 2021 | 11:34

    Srecno veliki radnici!Srecan rad Andjeli vas cuvali na svakom koraku a drzava da obezbedi vecu platu za vas tezak rad!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>