• 0

Potpisan ugovor za projektovanje druge linije metroa: Ići će se od Bežanije do Mirijeva

Početak izgradnje prve linije beogradskog metroa predviđen je za novembar ove godine

  • 0
metro

Foto: Pixabay

Grad Beograd, JKP "Beogradski metro i voz" i francuska kompanija "Egis Rail" potpisali su ugovor za projektovanje druge linije beogradskog metroa, za koju je sredstva obezbedila Vlada Republike Srbije, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je, gostujući u jutarnjem programu Studija B, istakao da će francuska kompanija "Egis", prema ovom ugovoru, izraditi tehničku dokumentaciju, odnosno Studiju opravdanosti i Idejni projekat sa Studijom procene uticaja na životnu sredinu za drugu liniju metroa od stanice Bežanija do stanice Mirijevo, saopštio je greadski Sekretarijat za informisanje.

"Na Bežanijskoj kosi planiran je zajednički depo za linije 2 i 3. Projektovanje depoa je sastavni deo ovog ugovora. Rok za završetak ugovora je 25 meseci kako bi se sa izgradnjom druge linije počelo 2023. godine da bi bila završena 2030. godine", objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, početak izgradnje prve linije beogradskog metroa predviđen je za novembar ove godine, a završetak 2028. godine.

Ukupna dužina druge linije, kako je rekao, iznosi 21 km i obuhvata ukupno 23 metro stanice. Vesić je podsetio da je Srbija zahvaljujući predsedniku Vučiću obezbedila 4,6 milijardi evra za izgradnju prve dve linije beogradskog metroa.

"Ove godine, tačno 51 godinu od kako je metro prvi put obećan, počinjemo izgradnju. Predsednik Vučić i mi koji smo njegovi saradnici, pre svih ministar Mali i ja, koji smo zaduženi za izgradnju metroa pripadamo generaciji političara koja završava ono što je Beogradu decenijama obećavano. Izgradićemo metro, završavamo obilaznicu oko Beograda, gradimo tri fabrike za preradu otpadnih voda, širimo tramvajsku mrežu i kao i sistem BG voza", poručio je Vesić.

Video: Vesić najavio da u novembru kreće izgradnja metroa: Predsednik Vučić je obezbedio 4,6 milijardi evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari