• 0

Prodat deo Beogradske berze, počinju promene za srpske kompanije koje su spavale decenijama

Prvi čovek BG berze otkriva za Telegraf Biznis da je reč o prilici koja će promeniti decenijsko stanje na našem tržištu kapitala

  • 0
Biznismen, dijagrami Foto: Shutterstock

Atinska berza (ATHEX) kupila je 10,24% ukupnog broja akcija Beogradske berze (BELEX), a Siniša Krneta, direktor BG berze otkriva za Telegraf Biznis da je reč o prilici koja će promeniti decenijsko stanje na našem tržištu kapitala. 

Dve berze udružuju snage kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije. Atinska berza sprovela je sve neophodne radnje i dobila saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje udela.

Istovremeno, Beogradska berza, kao organizator tržišta, je donela odluku o unapređenju svoje trgovačke platforme i migraciji trgovačkih aktivnosti na trgovačku platformu Atinske berze, unapređujući na taj način likvidnost i raspon usluga zajedničke trgovačke platforme. Svi učesnici na tržištu će imati mogućnost ostvarivanja koristi od proširivanja i produbljivanja oba tržišta kapitala i unakrsnog trgovanja.

- Kako bismo doprineli održivom razvoju srpskog tržišta kapitala, očekujemo da će nam ovo strateško i tehnološko partnerstvo pomoći da unapredimo tržišnu infrastrukturu tržišta, otklonimo investiciona uska grla, ubrzamo formiranje kapitala i generišemo brojne nove investicione prilike - rekao je Krneta.

Prema rečima našeg sagovornika, sam podatak o sticanju udela mogao bi da prođe nezapaženo da iza svega toga ne postoji "zajednička ideja i plan kako da unapredimo tržište kapitala u Srbiji koje je u lošem stanju".

Kako promeniti uspavano srpsko tržište kapitala?

Ključna ideja nije bila samo u kapitalnom povezivanju, već i tehnološkom povezivanju, kaže nam prvi čovek BG berze.

Siniša Krneta, Beogradska berza "Ovo je sjajna prilika", naveo je prvi čovek BG berze/Foto: Promo/Beogradska berza

- Najvažniji će biti rad na kreiranju novih finansijskih instrumenata i privlačenju novih izadavalaca na tržište Beogradske berze, s jedne strane. S druge strane, kao što ste videli, BG berza postaje deo zajedničke platforme, koje u ovom trenutku čine Atinska i Kipaska berza, a njima dvema pridružuje se i Beogradska berza. Da bi se sve to desilo, moramo da implementriamo tehnološke procese, što je proces koji podrazumeva visokoregulisana pravila i skupu tehnologiju - rekao je Krneta za naš portal.

Kako očekuje, ceo proces traje ne kraće od šest meseci, a paralelno sa tehnološkim unapređenjem koje sledi, već od ponedeljka počinje privlačenje novih finansijskih instrumenata, otkriva naš sagovornik.

- Ovim partnerstvom BG berza ostvaruje značajnu vidljivost na globalnoj mapi. Svako ko bude posmatrao šta se dešava na Atinskoj berzi, moći će da vidi šta se dešava i u Beogradu. To je onda prlika za srpske kompanije i za srpsku državu da iskoriste tu okolnost - rekao nam je Krneta.

Na pitanje da li očekuje novo IPO zbog novonastale situacije, kaže nam:

- Apsolutno očekujem jer ovo što se dešava nije preko noći, već smo "duboko na terenu" i za očekivati je da će 2022. godina biti nepropoznatljiva u odnosu na prethodne godine, pa i decenije kada je reč o razvoju trzista kapitala i berze. Sjajana prilika - rekao je Krneta za naš portal.

Video: Premijerka Srbije posetila njujoršku berzu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>