• 0

Ruska kompanija pomoći će Amerikancima da opet hodaju: Beogradski startap ima slično rešenje

Kompanija trenutno radi na prvom egzoskeletu za decu i adolescente

  • 0
rehabilitacija Foto: Unsplash

Ruski proizvođač medicinske opreme Ekoatlet dobio je zvanično odobrenje za izvoz medicinskih skeleta - nosivih uređaja dizajniranih da pomognu osobama sa invaliditetom da ponovo hodaju. Izvoz planiraju na američko tržište.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) izdala je ove nedelje zvanični sertifikat za egzoskelet kompanije EkoAtlet II, dozvoljavajući mu da se koristi u Sjedinjenim Državama za medicinsku rehabilitaciju.

- Sertifikat potvrđuje usklađenost sa normama i standardima nacionalnog zakonodavstva i otvara mogućnost da proizvodi kompanije uđu na američko tržište - naveo je proizvođač.

Kompanija vidi ogroman potencijal na američkom tržištu rehabilitacije.

Prema analizi, u SAD se godišnje dogodi više od 795.000 moždanih udara, oko četiri puta više nego u Rusiji. Takođe, oko 18.000 Amerikanaca godišnje pati od traumatskih povreda kičmene moždine, a broj protetskih operacija mogao bi da dostigne 4 miliona godišnje do 2030. Sve ove procedure zahtevaju dugu rehabilitaciju, a medicinski uređaji poput egzoskeleta obezbeđuju brži oporavak i društvenu adaptaciju.

EkoAtlet svoje egzoskelete proizvodi u Južnoj Koreji i Luksemburgu. Od svog lansiranja 2015. godine, uređaji za rehabilitaciju kompanije pomogli su oko 6.000 pacijenata.

EkoAtlet II je takođe dobio medicinske sertifikate u Evropi, Južnoj Koreji i Rusiji, koji su prepoznali model kao da ispunjava „visoke zahteve bezbednosti, zdravlja i zaštite životne sredine“. Kao deo procesa sertifikacije, uređaj je prošao niz testova dizajniranih da potvrde njegovu nosivost, izdržljivost i bezbednost.

Egzoskeleti EkoAtleta koriste se u preko 70 medicinskih ustanova širom Kine, Portugala, Rusije, Južne Koreje, Turske i Vijetnama.

Kompanija trenutno radi na prvom egzoskeletu za decu i adolescente.

Podsetimo, Pirate art, mladi startap iz Beograda, bavi se proizvodnjom unikatnih estetskih obloga za ektremitete onih koje koriste protetičko pomagalo. Namenjene su osobama sa invaliditetom.

Pozitivan uticaj na samopouzdanje tih osoba i njihovu socijalnu integraciju, je nemerljiv. Oni koji čine ovaj startap to znaju. Tako su i nastali.

Jedan od članova tima, Arsen Arsenović je i sam osoba sa invaliditetom. Nije mu se dopala njegova proteza pa je konstruisao i napravio estetsku oblogu za svoje lične potrebe. Tada se javila ideja za pokretanjem startapa kako bi estetske obloge učinili dostupnim i drugim osobama sa invaliditetom kojima su potrebne.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>